AddToAny

GIR TILSKUDD OG REFORMER BEDRE MAT FOR ELDRE?

GIR TILSKUDD OG REFORMER BEDRE MAT FOR ELDRE?
Eldrereform, tilskuddsordninger og Matgledekorps - det er bred politisk oppslutning om at ernæringsarbeidet og eldreomsorgen må få et løft. Spørsmålet er: Blir det bedre mat av det?
Måltider på sykehjem er en av bærebjelkene i eldrereformen Leve hele livet. Regjeringen har satt av 400 millioner kroner til oppgradering og gjenåpning av lokale sykehjemskjøkkener og har etablert Matgledekorps i flere fylker. Intensjonene er de beste. Samtidig er eldreomsorgen en kommunal oppgave, og prioriteringene må gjøres lokalt. Hva skal til for å lykkes?
Dette var temaet for seminaret som Kost- og ernæringsforbundet arrangerte på SMAK 2020. Panelet som skulle diskutere dette var sammensatt av representanter fra både kjøkken- og pleiesiden samt representanter fra to departementer og Forbrukerrådet.

PISK OG GULROT
Guro Berge Smedshaug, seniorrådgiver i omsorgstjenesteavdelingen i Helse- og omsorgsdepartementet, har ansvar for å implementere reformen Leve hele livet. Den består av 25 konkrete og utprøvde løsninger og flere hundre eksempler fra kommunene som skal gi svar på de områdene det ofte svikter i tilbudet til eldre i dag; mat, aktivitet og fellesskap, helsehjelp og sammenheng i tjenestene.
- Utgangspunktet for Leve hele livet er en erkjennelse av at de gode løsningene finnes i kommunene. Mange kommuner jobber systematisk og godt på ett eller flere av reformens områder. De fleste er gode på noe, men det er ingen som er gode på alt. Problemet er at de gode løsningene ikke alltid spres til andre eller settes i system, sa Guro Berge Smedshaug i sin innledning til debatten.
Kommunestyrene rundt om i landet skal nå vurdere hvordan tiltakene i Leve hele livet kan utformes og gjennomføres lokalt. Det er opp til fylkeskommuner og kommuner å ta stilling til de ulike løsningene gjennom politiske vedtak.
- Vi vil at dette skal være en kvalitetsreform. Forank
Gå til mediet

Flere saker fra Kjøkkenskriveren

- Da vi lanserte Imsdal under OL på Lillehammer, var det mange som var skeptiske. Vi fikk høre at vann på flaske ville være som å selge sand i Sahara.
Kjøkkenskriveren 29.04.2024
GILDES BESTE KJØTTBOLLER
Kjøkkenskriveren 29.04.2024
Diplom-Is har for femte år på rad dykket ned i sitt historiske arkiv, og i år er det Splitt som gjør et comeback.
Kjøkkenskriveren 29.04.2024
Møllerens Eltefrie rundstykker på 30 minutter er en brødmiks som setter en ny standard for enkel og rask hjemmebaking.
Kjøkkenskriveren 29.04.2024
Dette gjelder for lunsj- og middagsmenyene som serveres av forpleiningsselskapet ESS til offshore-arbeidere på alle installasjoner i Aker BP.
Kjøkkenskriveren 29.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt