AddToAny

HVORDAN GJØRE SEG LEKKER FOR UNGDOMMEN?

HVORDAN GJØRE SEG LEKKER FOR UNGDOMMEN?
Hvordan få unge til å velge utdanningsprogrammet restaurant- og matfag er en hard nøtt å knekke for bransjen. En fersk undersøkelse viser at mange skoler rundt om i landet gjør mye for å tiltrekke seg potensielle kokkespirer. Likevel kan det virke som de famler i blinde.
Det store bildet er dystert. Søkertallene til utdanningsprogrammet restaurant- og matfag i videregående opplæring har falt jevnt og trutt de siste 12 årene. I 2006 var det 2990 søkere til Vg1 restaurantog matfag. I år var søkertallet 1859. Det er stadig færre søkere som har utdanningsprogrammet som førsteprioritet. Når skoler må legge ned tilbudet, fører ikke det bare til mangel på fagfolk i bransjen. Utdanningsmiljøer blir også splittet.
Tross nedgangen i søkere har ingen foretatt en systematisk kartlegging av hvordan restaurant- og matfagskoler her i landet gjennomfører tiltak for å øke rekrutteringen.
- Vi trenger mer grep om hva som faktisk virker. I dag skjer det mye bortkastet arbeid. Når det handler om rekruttering må vi sette oss inn i hodet til den som skal velge, mener Halvor Spetalen ved Institutt for yrkeslærerutdanning ved OsloMet - storbyuniversitetet.

TILTAK SATT I SYSTEM VIRKER
Spetalen sendte ut en spørreundersøkelse i vår til ledere ved restaurant- og matfagavdelinger ved samtlige 85 skoler i Norge. 63 prosent av lederne tok seg bryet med å svare. Målet var å finne ut hvilken betydning ulike informasjons-, rekrutterings- og samarbeidstiltak har for rekrutteringen til Vg1. I konklusjonen heter det at det er vanskelig å se hva som virker og har konkret effekt. Undersøkelsen har likevel to positive funn: Å samarbeide med eksterne aktører slår mest positivt ut på rekrutteringen til Vg2 matfag, og: Restaurant- og matfagskoler som prioriterer rekrutteringsarbeid med både tid og penger oppnår positive resultater.SMÅ MARGINER
Restaurant- og matfagavdelinger rundt om i landet har relativt få klasser, og det er langt færre skoler som har Vg2 matfag enn det er skoler som har Vg2 kokk- og servitør.
- Når over 65 prosent av skoler med restaurant- og matfag har tre klasser eller mindre blir de veldig sårbare. Fire færre søkere kan være nok til at en klasse blir lagt ne
Gå til mediet

Flere saker fra Kjøkkenskriveren

God folkehelse er ikke bare en verdi i seg selv - det er samfunnets viktigste beredskap. Når kriser rammer, står en befolkning med god fysisk og psykisk helse stødigere.
Kjøkkenskriveren 30.10.2025
En ny undersøkelse fra facility management-selskapet Toma viser at 2 av 10 nordmenn ofte kaster mat hjemme.
Kjøkkenskriveren 30.10.2025
Det var mye som sto på programmet da Kost- og ernæringsforbundets fylkesledere og landsstyret hadde sin årlige samling i september. I år var den lagt til Oslo.
Kjøkkenskriveren 30.10.2025
Hvem har egentlig ansvaret når maten skal sendes ut til hjemmeboende? Mange kommuner bruker frivillige og private biler, andre har egne sjåfører og kjøretøy. Mattilsynet minner om at reglene for matsikkerhet er de samme, uansett hvem som leverer.
Kjøkkenskriveren 30.10.2025
Middag levert hjem kan være en hjelp på veien for å bidra til at eldre klarer seg selv, og i Lillestrøm kommune er dette en lavterskel-tjeneste som ikke krever vedtak fra kommunen.
Kjøkkenskriveren 30.10.2025

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt