Kjøkkenskriveren
12.06.2018
Hvordan få unge til å velge utdanningsprogrammet restaurant- og matfag er en hard nøtt å knekke for bransjen. En fersk undersøkelse viser at mange skoler rundt om i landet gjør mye for å tiltrekke seg potensielle kokkespirer. Likevel kan det virke som de famler i blinde.
Det store bildet er dystert. Søkertallene til utdanningsprogrammet restaurant- og matfag i videregående opplæring har falt jevnt og trutt de siste 12 årene. I 2006 var det 2990 søkere til Vg1 restaurantog matfag. I år var søkertallet 1859. Det er stadig færre søkere som har utdanningsprogrammet som førsteprioritet. Når skoler må legge ned tilbudet, fører ikke det bare til mangel på fagfolk i bransjen. Utdanningsmiljøer blir også splittet.
Tross nedgangen i søkere har ingen foretatt en systematisk kartlegging av hvordan restaurant- og matfagskoler her i landet gjennomfører tiltak for å øke rekrutteringen.
- Vi trenger mer grep om hva som faktisk virker. I dag skjer det mye bortkastet arbeid. Når det handler om rekruttering må vi sette oss inn i hodet til den som skal velge, mener Halvor Spetalen ved Institutt for yrkeslærerutdanning ved OsloMet - storbyuniversitetet.
TILTAK SATT I SYSTEM VIRKER
Spetalen sendte ut en spørreundersøkelse i vår til ledere ved restaurant- og matfagavdelinger ved samtlige 85 skoler i Norge. 63 prosent av lederne tok seg bryet med å svare. Målet var å finne ut hvilken betydning ulike informasjons-, rekrutterings- og samarbeidstiltak har for rekrutteringen til Vg1. I konklusjonen heter det at det er vanskelig å se hva som virker og har konkret effekt. Undersøkelsen har likevel to positive funn: Å samarbeide med eksterne aktører slår mest positivt ut på rekrutteringen til Vg2 matfag, og: Restaurant- og matfagskoler som prioriterer rekrutteringsarbeid med både tid og penger oppnår positive resultater.SMÅ MARGINER
Restaurant- og matfagavdelinger rundt om i landet har relativt få klasser, og det er langt færre skoler som har Vg2 matfag enn det er skoler som har Vg2 kokk- og servitør.
- Når over 65 prosent av skoler med restaurant- og matfag har tre klasser eller mindre blir de veldig sårbare. Fire færre søkere kan være nok til at en klasse blir lagt ne
Gå til medietTross nedgangen i søkere har ingen foretatt en systematisk kartlegging av hvordan restaurant- og matfagskoler her i landet gjennomfører tiltak for å øke rekrutteringen.
- Vi trenger mer grep om hva som faktisk virker. I dag skjer det mye bortkastet arbeid. Når det handler om rekruttering må vi sette oss inn i hodet til den som skal velge, mener Halvor Spetalen ved Institutt for yrkeslærerutdanning ved OsloMet - storbyuniversitetet.
TILTAK SATT I SYSTEM VIRKER
Spetalen sendte ut en spørreundersøkelse i vår til ledere ved restaurant- og matfagavdelinger ved samtlige 85 skoler i Norge. 63 prosent av lederne tok seg bryet med å svare. Målet var å finne ut hvilken betydning ulike informasjons-, rekrutterings- og samarbeidstiltak har for rekrutteringen til Vg1. I konklusjonen heter det at det er vanskelig å se hva som virker og har konkret effekt. Undersøkelsen har likevel to positive funn: Å samarbeide med eksterne aktører slår mest positivt ut på rekrutteringen til Vg2 matfag, og: Restaurant- og matfagskoler som prioriterer rekrutteringsarbeid med både tid og penger oppnår positive resultater.SMÅ MARGINER
Restaurant- og matfagavdelinger rundt om i landet har relativt få klasser, og det er langt færre skoler som har Vg2 matfag enn det er skoler som har Vg2 kokk- og servitør.
- Når over 65 prosent av skoler med restaurant- og matfag har tre klasser eller mindre blir de veldig sårbare. Fire færre søkere kan være nok til at en klasse blir lagt ne


































































































