Ren Mat
08.03.2022
Lise Brunborg har ingen planer om å utvide eller slutte å levere ost på sykkel. Ambisjonene for å ta lappen er sånn passe, men å lage stadig bedre ost har ysteren bak Årets Ost i NM store planer for.
TIL Å HA VUNNET Norges beste ost er Lise Brunborg fra Stavanger Ysteri ganske nedpå.
- Leverer du enda ost på sykkel?
- Jepp! Hver torsdag laster jeg opp sykkelen og tar runden i sentrum. Det er utrolig effektivt og praktisk, og helt nødvendig siden jeg ikke har lappen. Nå spør jo folk i butikken etter «osten som kommer på sykkel», forteller Lise og ler.
Osten som ble kåret til landets beste heter Konrad. Rødkittosten lages av dagsfersk rå melk som er modnet med stoutøl fra Lervig bryggeri. Faktisk har Stavanger ysteri vunnet flere priser for sine upasteuriserte oster, men Lise kan ikke svare på hvor mange når vi spør.
- Jeg ble kjempeoverrasket da Konrad vant. Den er lagret i bare seks uker, og året før vant Tine med en femårslagret Norvegia. Det er litt urettferdig, for ingen småskalaprodusent har råd til å lagre ost så lenge. Derfor var det så kult at en upasteurisert ost lagret i seks uker vant, sier Lise. Det skinner gjennom at Lise brenner for småskala foredling av melk, mangfold og solidaritet i ystemiljøet.
- Det er veldig stas å vinne, og spesielt i en blindkonkurranse som NM i ost. Det forteller at folk setter pris på osten. Likevel synes jeg at vi har dreid det litt mye over på konkurranser mener Lise. Blest rundt håndverksost synes hun er bra, men det viktige er gode smaker og spesielt det gode samarbeidet norske osteprodusenter har bygget opp seg imellom. - Konkurranse kan føre til hemmeliggjøring og det håper jeg ikke vil skje. Det er det unike samarbeidet som har posisjonert norsk ost der det er i dag.
SELV ER HUN ikke spesielt hemmelighetsfull, og en uke etter at Konrad vant Årets ost lærte hun bort oppskriften til fremtidige ystere. - Så åpne må vi være, sier hun
Gå til mediet- Leverer du enda ost på sykkel?
- Jepp! Hver torsdag laster jeg opp sykkelen og tar runden i sentrum. Det er utrolig effektivt og praktisk, og helt nødvendig siden jeg ikke har lappen. Nå spør jo folk i butikken etter «osten som kommer på sykkel», forteller Lise og ler.
Osten som ble kåret til landets beste heter Konrad. Rødkittosten lages av dagsfersk rå melk som er modnet med stoutøl fra Lervig bryggeri. Faktisk har Stavanger ysteri vunnet flere priser for sine upasteuriserte oster, men Lise kan ikke svare på hvor mange når vi spør.
- Jeg ble kjempeoverrasket da Konrad vant. Den er lagret i bare seks uker, og året før vant Tine med en femårslagret Norvegia. Det er litt urettferdig, for ingen småskalaprodusent har råd til å lagre ost så lenge. Derfor var det så kult at en upasteurisert ost lagret i seks uker vant, sier Lise. Det skinner gjennom at Lise brenner for småskala foredling av melk, mangfold og solidaritet i ystemiljøet.
- Det er veldig stas å vinne, og spesielt i en blindkonkurranse som NM i ost. Det forteller at folk setter pris på osten. Likevel synes jeg at vi har dreid det litt mye over på konkurranser mener Lise. Blest rundt håndverksost synes hun er bra, men det viktige er gode smaker og spesielt det gode samarbeidet norske osteprodusenter har bygget opp seg imellom. - Konkurranse kan føre til hemmeliggjøring og det håper jeg ikke vil skje. Det er det unike samarbeidet som har posisjonert norsk ost der det er i dag.
SELV ER HUN ikke spesielt hemmelighetsfull, og en uke etter at Konrad vant Årets ost lærte hun bort oppskriften til fremtidige ystere. - Så åpne må vi være, sier hun