AddToAny

Vurderer du å si opp jobben din?

DE FLESTE av oss vil komme i en situasjon der man av ulike årsaker ønsker å bytte arbeid, enten det er fordi man ikke får benyttet sin kompetanse på
... ønsket måte, ikke trives i jobben sin, ikke tjener nok, eller rett og slett ønsker seg nye utfordringer. I slike tilfeller er det lurt å ha gjort seg opp noen tanker i forkant om hvilke forpliktelser man har, før man leverer oppsigelsen til sin arbeidsgiver. Om man glipper på disse, kan det bli en kostbar affære. Her behandles fire av dem:

1) INNEHOLDER ARBEIDSKONTRAKTEN DIN KLAUSULER SOM LEGGER BEGRENSNINGER PÅ HVOR DU KAN TA ANSETTELSE?

Flere av Econas medlemmer har klausuler i sin arbeidskontrakt som legger begrensninger på hvem som kan bli ens nye arbeidsgiver, såkalte konkurransebegrensende klausuler. Ofte er klausulene også beheftet med betydelige konvensjonalbøter ved brudd. Det er derfor viktig at du er bevisst på forpliktelsene du har påtatt deg i slike tilfeller.
Konkurranseklausuler reguleres i arbeidsmiljøloven kapittel 14 A. Dette er klausuler som begrenser din adgang til å tiltre stilling hos en annen arbeidsgiver eller starte, drive eller delta i annen virksomhet etter arbeidsforholdets opphør. Vilkåret for å kunne ilegge en slik klausul, er at det må være nødvendig for å ivareta arbeidsgivers særlige behov for vern mot konkurranse. Dette vil typisk være tilfellet overfor arbeidstakere som besitter kunnskaper om forretningshemmeligheter eller fagkunnskap.
Dersom du har en slik klausul i din arbeidskontrakt og vurderer oppsigelse grunnet jobbmuligheter hos en potensiell konkurrent, er det hensiktsmessig å få avklart om og i hvilken grad arbeidsgiveren vil gjøre den gjeldende, jf. redegjørelsesplikten. Du er ikke forpliktet til å oppgi bakgrunnen for hvorfor du ønsker redegjørelse. Kravet kan fremsettes når som helst i løpet av ansettelsesforholdet. Redegjørelsesplikten utløses i alle tilfeller ved din oppsigelse.
Gå til mediet

Flere saker fra Magma

Berit Bjerknes ser på mentorrelasjonen med Safaa Albattrawi som gjensidig læring med stort utbytte for begge parter. Foto: Per-Jan Brekke.
Magma 24.09.2019
Av og til får vi henvendelser fra medlemmer i Econa som ikke får utbetalt lønn, feriepenger eller bonus. Årsakene til dette kan være flere.
Magma 24.09.2019
Sammendrag FNs mål for bærekraftig utvikling understreker hvor viktig det er å skape arbeidsplasser for unge mennesker, med et særlig fokus på entreprenørskap som vei ut av fattigdom.
Magma 24.09.2019
Internasjonalt uttrykker politiske for tiden ny-keynesiansk retorikk, med framheving av statens betydning som basis for sine reformforslag om gjenreisning av velferdsstaten etter en rasering av denne fra en konservativ regjerings side.
Magma 24.09.2019
- politikk som må til for å oppfylle FNs bærekraftsmål Innen 2030 skal FNs medlemsland oppfylle de 17 bærekraftsmålene de kom til enighet om i 2015. Inkludert i målene er tydelig krav til og inkludering av kjønnslikestilling.
Magma 24.09.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt