AddToAny

Visuell forbedring av CT-bildekvalitet for inntegning av risikoorganer ved strålebehandling

Visuell forbedring av CT-bildekvalitet for inntegning av risikoorganer ved strålebehandling
Bildekvalitet på CT er komplisert, og uendelig mye mer enn å justere på kV og mAs. Innen stråleterapi er det flere tilleggsfaktorer vi må ta hensyn til ved doseplan-CT.
For eksempel må pasienten fikseres slik at behandlingsleiet kan reproduseres opptil 35 ganger inne på behandlingsmaskinen. Stor nok rekonstruksjonsdiameter med alle ytterkonturer inkludert i CT-serien er nødvendig for at doseberegningen i doseplansystemet blir riktig (1). Når det gjelder optimalisering og anvendelse av ALARA-prinsippet innen stråleterapi, er målet å ha gode CT-bilder slik at målvolumet og omkringliggende strukturer kan tegnes inn og avgrenses nøyaktig. Stråledosen på doseplan-CT utgjør en brøkdel av strålebehandlingsdosen. Utstyret vi har tilgjengelig ved Avdeling for kreftbehandling og medisinsk fysikk ved Haukeland universitetssjukehus, er dedikert til stråleterapi og har sine muligheter og sine begrensninger. Ved å optimalisere hvert ledd i bildekjeden og etablere en felles forståelse for hvilke behov og muligheter vi har i de ulike leddene, får vi det beste ut av det utstyret vi har, til det beste for pasienten.
Ved Avdeling for kreftbehandling og medisinsk fysikk ved Haukeland universitetssjukehus fikk vi installert ny CT dedikert til stråleterapi i mai 2018 (Philips CT Big Bore). Vi hadde en Philips CT Big Bore fra før som ble installert i 2006. Den nye CT Big Bore hadde mulighet for iterativ rekonstruksjon (IR), en avansert matematisk måte å redusere støy i bildene på (2-4). Støyreduksjonen kan brukes til å enten forbedre bildekvaliteten eller redusere stråledose til pasient, eller en mellomting (5, 6). Den iterative algoritmen til Philips, iDose4, reduserer støy sammenlignet med filtrert tilbakeprojeksjon (filtered back projection, FBP) ved samme dosenivå (6). Men for høy grad av IR kan ha en utsmurt effekt på bildene som kan redusere synligheten av små strukturer og dermed redusere den subjektive bildekvaliteten (6). Stor gantryåpning på CT Big Bore (85 cm) er nødvendig med tanke på fiksering av pasient, men har sine ulemper. Økt gantryåpning øker spredt stråling til detektorene, noe som reduserer avgrensning av lavkontrastobjekter og detaljoppløsningen i bildet (1). Forskjell mellom bildekvalitet på en diagnostisk og en onkologisk CT er illustrert i figur 1.

Ved etablering av protokoller på den nye CT Big Bore overførte vi dagens protokoller fra gammel skanner uten å redusere mAs selv om vi, etter anbefaling fra applikasjonsspesialist, brukte iDose4 nivå 3 på alle protokoller på ny CT Big Bore. Dette skulle i teorien gi oss mindre støy i bildene enn på gammel CT Big Bore uten IR (1, 3, 4, 6).
Doseplanleggingssystemet ved avdelingen er Varian Eclipse (Eclipse Treatment Planning System, Varian Medical Systems, USA), som vi har hatt siden 2004, og som primært er utviklet for å optimalisere og beregne dose. Bildekvalitet er viktig i doseplanlegging, spesielt med tanke på inntegning av målvolumet og omkringliggende strukturer. Gråtoneskalaen blir brukt på en annen måte i doseplansystemet enn på CT-konsollet og i PACS, noe som gir en tydelig forskjell mellom bildekvaliteten på CT-konsollet, PACS og i Eclipse. Eksempler på ulike gamma-korreksjoner er vist i figur 2. Figur 3 viser et pasienteksempel med samme window width (WW) og window level (
Gå til mediet

Flere saker fra Hold Pusten

Forskning er nødvendig for å utvikle ny kunnskap og for å bedre kvalitet.
Hold Pusten 10.02.2020
For ti år siden solgte Anne-Lise Fængsrud annonser for Hold Pusten. Nå er hun tilbake og stråler over gjenforeningen.
Hold Pusten 10.02.2020
Ultralyd er nyttig ved regionalbedøvelse, men det er krevende å bruke. Kanskje kan KI og ultralydsimulator gjøre opplæringen enklere? Det forskes det nå på i Trondheim.
Hold Pusten 10.02.2020
En studie ser på hvilke pasienter med skjelettmetastaser som har best smertestillende effekt av stråleterapi.
Hold Pusten 10.02.2020
Radiologisk avdeling ved Haukeland universitetssjukehus med radiolog Aslak Aslaksen i spissen mottok før jul Helse Vests utdanningspris.
Hold Pusten 10.02.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt