AddToAny

- Vi må peke ut en retning

- Vi kan ikke sitte rolig og vente på hva som skal skje videre. Vi må peke ut en retning for hvor vi skal, ha evne til å sluttføre og snu hvis vi går feil vei, sier Dag Arne Kristensen.
Svein Åge Eriksen Foto: Sjur Anda

Som tidligere forbundsleder i åtte år og leder av samfunnspolitisk avdeling i DNB i 13, år har Dag Arne Kristensen førstehånds k unn skap om utviklingen i finansnæringen. Kristensen var også sentral da Finansforbundet i 2001 lanserte tilbudet ROM til alle dem som ikke føl te seg hjemme i en tradisjonell fagforening. ROM ble lagt ned etter to års drift fordi timingen var feil. Siden august 2015 har Dag Arne vært leder av politisk avdeling i Finansforbundets sekretariat.

FORPLIKTENDE SAMARBEID

- Ingen v et hva morgendagen bringer, men vi kan ikke sitte rolig og vente på hva som skal skje videre. Vi må finne en retning for hvor vi skal, ha evne til å sluttføre, men også snu hvis vi går feil vei. I dag opplever jeg en frykt for endring i våre organisasjoner, selv om v i har oppnådd meget gode resultater i siste landsmøteperiode. Vi har en gylden mulighet til å utvikle fagforenings-Norge.

Fagforeningene må ta utviklingen innover seg

Finans forbundet har i samarbeid med de tre største YS-forbundene Delta, Negotia og Parat, sett nærmere på hva som bør gjøres. Rapportene konkluderer med at det har større virkning for fagforenings-Norge hvis forbundene går sammen om å gjøre tiltak, enn hvis hver t forbund bare gjør litt. Sammen kan de fire største YS-forbundene endre organisasjons-Norge. (Se egen sak.)

- Jeg ønsker at landsmøtet gir marsjordre til det nye forbundsstyret om å tenke nytt og til å utfordre fagforeningsgrensene. En vid fullmakt til organisasjonen der vi sammen med de tre YS-forbundene, eller andre, setter av tilstrekkelige ressurser til å bygge en fagforening for fremtiden, sier Dag Arne Kristensen.

LAV ERE ORGANISASJONSGRAD

Bakteppet er dystert nok. I dag er organisasjonsgraden i Norge 49 prosent. De siste 10 årene har det ifølge FAFO vært små bevegelser i organisasjonsgraden, men i privat sektor er bare 38 prosent av arbeidstakerne organisert. Hvis vi ser på organiseringen på arbeidsgiversiden, blir bildet annerledes. Hele 70 prosent av arbeidsgiverne i privat sektor er organisert.

NYTT TILBUD: - Forbundet må jobbe for å utvide sin tariffavtalestruktur enten direkte eller tilby en «light-modell» som gjør det attraktivt for nye grupper å organisere seg, sier Dag Arne Kristensen.

- Selv om det har vært små bevegelser i organisasjonsgraden de siste 10 årene, er jeg bekymret for det faktum at organisasjonsgraden er fallende, spesielt i privat sektor. For første gang i vår levetid er det flere uorganiserte enn organiserte i Norge. Det kan utfordre trepartssamarbeidet i arbeidslivet. Norge er bygget på tillit og samarbeid gjennom denne unike modellen. Hvis dette ryker, så mister landet et konkurransefortrinn. Derfor er j eg også bekymret på Norges vegne, understreker Kristensen.

Også Finansforbundets organisasjonsgrad har vist en synkende tendens de siste 18 årene. I 2001 var 68 prosent av de ansatte i finansnæringen organisert. Ved utgangen av 2. tertial i år hadde organisasjonsgraden sunket med 11 prosentpoeng til 57. Fra 2004 til 2006 gikk organisasjonsgraden opp med 3 prosentpoeng. Til tross for meget sterk verveinnsats har forbundets organisasjonsgrad gradvis gått sakte nedover.

FLERE SYSSELSATTE

Les mer

Flere saker fra Finansfokus

- Vi vil kjempe med alle midler i årets tariffoppgjør for å få gjennomslag for økt kjøpekraft for våre medlemmer. Etter mange magre år med reallønnsnedgang, er det nå arbeidstakernes tur, sier forbundsleder Vigdis Mathisen.
Finansfokus 12.03.2024
«Menneskene har en superkraft. Vi klarer å stå i smerte og ubehag over tid». Det å stå i det og holde ut selv når det er motstand, var ett av hovedbudskapene da John Hammersmark, også kjent som kapteinen i Kompani Lauritzen (KL), holdt foredrag for en fullsatt kinosal i Stavanger. Han vil også at du skal gi deg selv en klapp på skulderen når du takler en utfordring.
Finansfokus 12.03.2024
Vi starter med å skru tiden tilbake til 1995. Televerket endrer navn til Telenor ASA og blir et globalt telekomselskap som etter hvert får en betydelig virksomhet i Asia.
Finansfokus 12.03.2024
If har totalrenovert hovedkontoret på Vækerø i Oslo med et helt bestemt mål: Å fremme samhandling mellom avdelingene. Ansatte forteller at det nå er blitt lettere å spørre hverandre.
Finansfokus 12.03.2024
Mastercard har investert syv milliarder dollar i nettsikkerhet og kunstig intelligens i kampen mot nettkriminalitet de siste årene.
Finansfokus 12.03.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt