AddToAny

- VI ER MED PÅ EN MATREISE

- VI ER MED PÅ EN MATREISE
Sørumsand videregående skole inviterte hele lokalsamfunnet til grøtdag i slutten av februar. Anledningen var relansering av en ny og bærekraftig kantine.
År 2020 byr på nye utfordringer for landets videregående skoler: De nye læreplanene som trer i kraft til høsten har fått inn nye og tverrfaglige temaer: Bærekraftig utvikling, folkehelse og livsmestring, demokrati og medborgerskap. I tillegg har Viken fylkeskommune vedtatt en målsetting om 25 prosent økologiske innkjøp og forbruk i sine skolekantiner. Disse kravene har motivert Sørumsand videregående skole til å ta tak og gjøre en forskjell. De signerte en intensjonsavtale med Matvalget for å nå målet om en mer bærekraftig kantine. Det betyr sunnere mat på menyen, men også mindre matsvinn og mindre bruk av engangsservice og emballasje.

ELEVENE SKAL BLI METTE
- Vi har kuttet ut salg av sjokolade og muffins og har fjernet gatekjøkken-stasjonen. Nå har vi mye mer frukt og grønt på menyen - og vi baker alt av brød selv, forteller kantineleder Gun Vigdis Sletner.
Det er mel, kaffe og melk som utgjør mest av den økologiske andelen. Ellers er det myndighetens kostholdsråd som ligger til grunn for mattilbudet. Hun og kantinemedarbeider Kari Grethe Haugerud har ledet prosjektet med god bistand fra Matvalget, som er en veiledningstjeneste for offentlige og private virksomheter som vil legge om til bærekraftige måltider til sine spisegjester.
- Jeg har jobbet i skolekantiner i over tjue år og det er første gang jeg har opplevd slik oppbakking. Hvis vi har vært usikre eller tvilt
Gå til mediet

Flere saker fra Kjøkkenskriveren

Det er ikke bare i Norge vi spiser komler. Den er kjent som tilbehør både i Sverige, Ukraina, Polen og Sentral-Europa. I Litauen er potetball nasjonalretten. Gnocchi er italienernes svar på komle.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Et nytt innovasjonsprosjekt skal gjøre offentlig innkjøp av mat og cateringstjenester mer bærekraftig. I prosjektet «Kjøp bærekraftig» ses det til kjøkkentjenesten i Arendal kommune som har jobbet målrettet med dette i over 20 år.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Lerum har hatt stor suksess med saft uten tilsatt sukker, men den folkekjære solbærsirupen har vist seg å være vanskelig å endre. Frem til i år.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Å være kokk og fagarbeider er en fysisk og mentalt krevende profesjon og kan sammenlignes med idrett. Utøvere kan ikke prestere på høyt nivå uten å være i slaget. Dette krever riktig kosthold, mosjon og balanse mellom arbeid og hvile.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Totalt var det 4,4 millioner sidevisninger på Godfisk i 2023. Det er en økning på hele 600.000 sammenlignet med året før. Nok en gang var det oppskrifter på laks og torsk som tronet på søketoppen.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt