Kjøkkenskriveren
05.05.2020
Sørumsand videregående skole inviterte hele lokalsamfunnet til grøtdag i slutten av februar. Anledningen var relansering av en ny og bærekraftig kantine.
År 2020 byr på nye utfordringer for landets videregående skoler: De nye læreplanene som trer i kraft til høsten har fått inn nye og tverrfaglige temaer: Bærekraftig utvikling, folkehelse og livsmestring, demokrati og medborgerskap. I tillegg har Viken fylkeskommune vedtatt en målsetting om 25 prosent økologiske innkjøp og forbruk i sine skolekantiner. Disse kravene har motivert Sørumsand videregående skole til å ta tak og gjøre en forskjell. De signerte en intensjonsavtale med Matvalget for å nå målet om en mer bærekraftig kantine. Det betyr sunnere mat på menyen, men også mindre matsvinn og mindre bruk av engangsservice og emballasje.
ELEVENE SKAL BLI METTE
- Vi har kuttet ut salg av sjokolade og muffins og har fjernet gatekjøkken-stasjonen. Nå har vi mye mer frukt og grønt på menyen - og vi baker alt av brød selv, forteller kantineleder Gun Vigdis Sletner.
Det er mel, kaffe og melk som utgjør mest av den økologiske andelen. Ellers er det myndighetens kostholdsråd som ligger til grunn for mattilbudet. Hun og kantinemedarbeider Kari Grethe Haugerud har ledet prosjektet med god bistand fra Matvalget, som er en veiledningstjeneste for offentlige og private virksomheter som vil legge om til bærekraftige måltider til sine spisegjester.
- Jeg har jobbet i skolekantiner i over tjue år og det er første gang jeg har opplevd slik oppbakking. Hvis vi har vært usikre eller tvilt
Gå til medietELEVENE SKAL BLI METTE
- Vi har kuttet ut salg av sjokolade og muffins og har fjernet gatekjøkken-stasjonen. Nå har vi mye mer frukt og grønt på menyen - og vi baker alt av brød selv, forteller kantineleder Gun Vigdis Sletner.
Det er mel, kaffe og melk som utgjør mest av den økologiske andelen. Ellers er det myndighetens kostholdsråd som ligger til grunn for mattilbudet. Hun og kantinemedarbeider Kari Grethe Haugerud har ledet prosjektet med god bistand fra Matvalget, som er en veiledningstjeneste for offentlige og private virksomheter som vil legge om til bærekraftige måltider til sine spisegjester.
- Jeg har jobbet i skolekantiner i over tjue år og det er første gang jeg har opplevd slik oppbakking. Hvis vi har vært usikre eller tvilt