Kjøkkenskriveren
17.04.2018
Vega er landets første kommune som tilbyr elever i grunnskolen et gratis varmt skolemåltid. Hvordan kan det ha seg at en liten øy på Helgelandskysten skulle klare få på beina en skolematordning som er så politisk betent i Norge?
Vega barne- og ungdomsskole har litt i underkant av 150 elever. Siden skolestart i høst har varm lunsj stått som et kjærkomment avbrekk på timeplanen. Pionerkommunen har fått mye nasjonal oppmerksomhet, og gjennomgangsmelodien er at «alle» er fornøyd med ordningen. Ordfører Andre Møller (Ap) mener spiren ble sådd allerede i 2006/2007. Da renoverte kommunen både skolebyggene og samfunnshuset med gymsal og svømmehall. Det ble også bygget nytt skolekjøkken med tilstøtende kantine. Dette var en stor investering for det lille øysamfunnet og det ble allerede da uttalt et ønske fra politikerhold om å få til en kantineordning for elevene på sikt.
I 2009 ansatte kommunen en ny teknisk sjef. Han var svensk og hadde vokst opp med varm mat i skolen. Noen år senere ble det dannet en prosjektgruppe med rektor, teknisk sjef, lærer for mat og helse og representant for sentralkjøkkenet på Vega omsorgssenter. Sammen dro de på studietur til Sverige. Tilbake i Vega er konklusjonen klar; Varm skolelunsj er ikke umulig. Kommunen har både kunnskapen og strukturen som er nødvendig. Kortene måtte bare stokkes litt annerledes.
ANSVAR PÅ TVERS
I dag er det slik at kokkene på sentralkjøkkenet ved Vega Omsorgssenter produserer skolelunsjen. Vaktmesteren på omsorgssenteret frakter mat til skolen i godkjente varmetraller. Renholder på Vega barne- og ungdomsskole ta imot maten og har ansvaret for salatbaren. Elevene rydder av bordene selv, mens en assistent på kjøkkenet ordner med oppvasken.
At maten
Gå til medietI 2009 ansatte kommunen en ny teknisk sjef. Han var svensk og hadde vokst opp med varm mat i skolen. Noen år senere ble det dannet en prosjektgruppe med rektor, teknisk sjef, lærer for mat og helse og representant for sentralkjøkkenet på Vega omsorgssenter. Sammen dro de på studietur til Sverige. Tilbake i Vega er konklusjonen klar; Varm skolelunsj er ikke umulig. Kommunen har både kunnskapen og strukturen som er nødvendig. Kortene måtte bare stokkes litt annerledes.
ANSVAR PÅ TVERS
I dag er det slik at kokkene på sentralkjøkkenet ved Vega Omsorgssenter produserer skolelunsjen. Vaktmesteren på omsorgssenteret frakter mat til skolen i godkjente varmetraller. Renholder på Vega barne- og ungdomsskole ta imot maten og har ansvaret for salatbaren. Elevene rydder av bordene selv, mens en assistent på kjøkkenet ordner med oppvasken.
At maten


































































































