AddToAny

Utvikling av en kunnskapsbasert fagprosedyre

Utvikling av en kunnskapsbasert fagprosedyre
Fysioterapeuter er underlagt Helsepersonellloven og er pålagt å utøve faglig forsvarlig praksis og å holde seg faglig oppdatert.
Fysioterapeutens faglige avgjørelser skal være kunnskapsbaserte, det vil si at de skal være basert på systematisk innhentet forskningsbasert kunnskap, erfaringskunnskap (klinisk ekspertise) og pasientens behov og ønsker i en gitt situasjon (brukerkunnskap) [1].

Forskningsbasert kunnskap er altså en av tre primærkilder som kunnskapsbasert praksis hviler på, men hvordan kan den enkelte fysioterapeut holde seg oppdatert på denne kunnskapen? De fleste fysioterapeuter behandler et bredt spekter av pasientgrupper i alle aldre og med mange ulike behov. Kravet om å holde seg faglig oppdatert på alle områder kan derfor være vanskelig å etterkomme. I denne sammenheng kan kunnskapsbaserte fagprosedyrer, rettet mot fysioterapeuters virkeområder, være til hjelp for den enkelte kliniker og bidra til å øke kvaliteten i fysioterapipraksis.

Men hvordan utvikle kunnskapsbaserte fagprosedyrer for fysioterapeuter? Arbeidet med fagprosedyren «Spondyloartritt og fysioterapi» kan tjene som en illustrasjon på en slik prosess (Fig.1).



Krav til kunnskapsbaserte fagprosedyrer På Helsebibliotekets nettsider kan man finne oppdaterte, kunnskapsbaserte fagprosedyrer som er fritt tilgjengelige for alle. Fagprosedyrene er utviklet i samsvar med eksplisitte krav til metodisk nøyaktighet og sjekket ut fra spesifikke kvalitetskrav før de publiseres. Kravene er hentet fra AGREE-instrumentet som er et internasjonalt anerkjent verktøy for å vurdere kvaliteten på faglige retningslinjer og prosedyrer [2]. Sentrale hovedområder som AGREE-verktøyet stiller krav til er:

• Avgrensning og formål Er fagprosedyrens overordnede målsetting, kliniske spørsmål og målgruppe klart beskrevet?

• Involvering av interesser Består arbeidsgruppen av personer fra alle relevante miljøer?

Er synspunkter og preferanser fra målgruppen forsøkt inkludert?

• Metodisk nøyaktighet Er det benyttet systematiske metoder for å søke etter kunnskapsgrunnlaget? Er kriterier for utvelgelse av kunnskapsgrunnlaget klart beskrevet? Er styrker og svakheter ved kunnskapsgrunnlaget klart beskrevet? Er metodene for å utarbeide anbefalingene tydelige?

Fremgår det tydelig hvordan anbefalingene henger sammen med kunnskapsgrunnlaget?



Sammen med fagprosedyren publiseres en metoderapport som dokumenterer hvordan de ulike AGREE-kravene er oppfylt. Dette sikrer at utarbeidelsen av en fagprosedyre er etterprøvbar og dokumentert.



Arbeidsmetode Det stilles krav til systematikk og åpenhet i utviklingen av en fagprosedyre, og det er anbefalt å bruke en formalisert konsensusprosess [3]. Kjennetegn ved formaliserte konsensusprosesser er en systematisk tilnærming med tydelige krav til dokumentasjon av kunnskapsgrunnlaget og kriterier for valg av resultat. Ved utvikling av fagprosedyrer og retningslinjer er det anbefalt å bruke RAND/UCLA-metoden [3]. Hovedprinsippet ved denne metoden er at forskningsbasert kunnskap blir koblet med ekspertuttalelser/meninger for å gi retningslinjer for best mulig praksis [4]. Det er av grunnleggende betydning at alle i en prosjektgruppe har en omforent forståelse av prosjektet og føler eierskap til sluttproduktet. Et kjennetegn ved metoden er derfor at det arrangeres fellesmøter slik at prosjektgruppen gis mu lighet til å utveksle informasjon og diskutere relevante forhold underveis i arbeidsprosessen.

RAND/UCLA-metoden innebærer
Gå til mediet

Flere saker fra Fysioterapeuten

Inger-Johanne Skjold, MSc. fysioterapeut, psykomotorisk fysioterapeut, Åstveit Helsesenter. inger.johanne.skjold@gmail.com.
Fysioterapeuten 08.05.2024
Fysioterapeuten 24.01.2024
Kontaktpersoner er bindeleddet mellom avtalefysioterapeuter og kommunen. I Indre Østfold bidrar Terese Brustad og Hege Fundingsrud Novak til å synliggjøre fysioterapeuters rolle.
Fysioterapeuten 24.01.2024
Kjersti Karoline Danielsen, PhD., førsteamanuensis ved Institutt for ernæring og folkehelse, Fakultet for helse- og idrettsvitenskap, Universitetet i Agder.
Fysioterapeuten 24.01.2024
Denne fagartikkelen er fagfellevurdert etter Fysioterapeutens retningslinjer, og ble akseptert 15. september 2023. Ingen interessekonflikter oppgitt.
Fysioterapeuten 15.11.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt