Ren Mat
08.03.2022
Den er aromatisk og kompleks, og sammenliknes med fransk blåmugg. Den er Norges eldste tradisjonsost og ble til ut fra en tanke om å bruke alt. Men hvor har det blitt av gamalosten i dag?
NORSKE OSTER vinner internasjonale konkurranser og småskala ysterier er i formidabel vekst. Men for gamalosten er situasjonen kritisk. Per i dag er det kun gamalostproduksjon, godkjent av Mattilsynet, på Tinemeieriet i Vik i Sogn, på Grøtestølen i Hemsedal og på ystekursene ved Sogn Jord- og Hagebruksskule. Ostemiljøet i Norge er redd for at dette er siste rest av svunne tider. Hvorfor har ikke tradisjonsbæreren gamalosten en hedersplass i ostedisken? Er den en del av en utrydningstrua kultur, forbeholdt besteforeldre og tørre blingser med smør?
- GAMALOSTTRADISJONEN er nesten utdødd. Bortsett fra industrigamalosten i Vik i Sogn som Tine lager - en bleik kopi av hva gamalosten var i sine glansdager, mener Pascale Baudonnel, yster og rådgiver i organisasjonen Norsk Gardsost. Baudonnel har kjempet for bruken av upasteurisert melk i ysting og bygget opp ystekurset på Sogn Jord- og Hagebruksskule, hvor hun blant annet underviser i norske tradisjonsoster. - Tapet av kulturen har gått så langt at vi ikke lenger vet hva som karakteriserer en veldig god gamalost, mener hun.
«INGEN OST KANN vera so fin, og ingen so fæl som gamalosten», skrev Hulda Garborg i boka Heimestell i 1922. Der noen kalte den nedlatende for husmannskost, mente Garborg at denne lunefulle osten kunne være bedre enn gorgonzola og roquefort. Allerede da skrev hun at det burde være enkelt å få disse ostene på markedet og «vert det ikkje snart noko gjort no, so varer det ikkje lengi fyrr han er avgløymd».
Gamalosten tilhører surmelksostene, de opprinnelige norske ostene. Pultost, skjørost og ystil hører også hjemme her. Pultosten hørte Østlandet til og gamalosten Vestlandet. I dag er norske ostetradisjoner så mangt, med brunosten som maskot. (Brunost er teknisk sett ikke en ost da den ikke inneholder ostemasse, men myse og fløte). De fleste ostene vi kjenner best til i dag er løpeoster, oster fremstilt med løpe i motsetning til surmelksostene som er fremstilt med syrna melk og varme.
TRADISJONELT BLE gamalosten satt i en ostekiste for modning. Var man heldig var det god gamalostsopp i kasseveggene og på ysteredskapene. Historier forteller at osten gjerne ble lagret i sengehalmen for optimal temperatur. Muggsoppen Mucor mucedo dominerer gamalosten og
Gå til mediet- GAMALOSTTRADISJONEN er nesten utdødd. Bortsett fra industrigamalosten i Vik i Sogn som Tine lager - en bleik kopi av hva gamalosten var i sine glansdager, mener Pascale Baudonnel, yster og rådgiver i organisasjonen Norsk Gardsost. Baudonnel har kjempet for bruken av upasteurisert melk i ysting og bygget opp ystekurset på Sogn Jord- og Hagebruksskule, hvor hun blant annet underviser i norske tradisjonsoster. - Tapet av kulturen har gått så langt at vi ikke lenger vet hva som karakteriserer en veldig god gamalost, mener hun.
«INGEN OST KANN vera so fin, og ingen so fæl som gamalosten», skrev Hulda Garborg i boka Heimestell i 1922. Der noen kalte den nedlatende for husmannskost, mente Garborg at denne lunefulle osten kunne være bedre enn gorgonzola og roquefort. Allerede da skrev hun at det burde være enkelt å få disse ostene på markedet og «vert det ikkje snart noko gjort no, so varer det ikkje lengi fyrr han er avgløymd».
Gamalosten tilhører surmelksostene, de opprinnelige norske ostene. Pultost, skjørost og ystil hører også hjemme her. Pultosten hørte Østlandet til og gamalosten Vestlandet. I dag er norske ostetradisjoner så mangt, med brunosten som maskot. (Brunost er teknisk sett ikke en ost da den ikke inneholder ostemasse, men myse og fløte). De fleste ostene vi kjenner best til i dag er løpeoster, oster fremstilt med løpe i motsetning til surmelksostene som er fremstilt med syrna melk og varme.
TRADISJONELT BLE gamalosten satt i en ostekiste for modning. Var man heldig var det god gamalostsopp i kasseveggene og på ysteredskapene. Historier forteller at osten gjerne ble lagret i sengehalmen for optimal temperatur. Muggsoppen Mucor mucedo dominerer gamalosten og