AddToAny

Ut og høst!

Ut og høst!
Sopp og bær, fisk og vilt, høsten er samlerens bonanza. Det er nyttig, sunt og avslappende, ja til og med trendy å bruke denne tiden utendørs for å fylle fryseren, glass, flasker og krukker med mat.
HVER FEMTE innbygger i dette landet står oppført i jegerregistret. Det ville være rart om ikke noe av dette viltet skulle nå frem til våre spisebord. Gjør det ikke det, har vi guiden på renmat.no å søke trøst hos. Her finner du flere som leverer viltkjøtt direkte. Dette kjøttet er først og fremst en god kilde til B-vitaminer, spesielt vitamin B12. Én porsjon viltkjøtt, særlig fra reinsdyr, gir mer enn dobbelt så mye B12 som det anbefalte, daglige inntaket. Viltkjøtt inneholder også mer vitamin B1 (tiamin) og B2 (riboflavin) enn storfekjøtt. Det er også en kilde til sink og jern, og noe kalium. Reinsdyrkjøtt inneholder nesten tre ganger så mye jern som storfekjøtt, mens elg, hjort og rådyr har omtrent 35 prosent mer.



SÅ SNEDIG er vårt nordiske kosthold innrettet, at samtidig med at jakta begynner modner også tyttebær og multer, sopp og andre eksklusive råvarer som er et naturlig tilbehør til det gode viltkjøttet. Det er for de aller fleste av oss bare å ta på turstøvlene og gå rett ut og plukke. Det er like spennende hvert år; er det soppår? Bærår? Allemannsretten står sterkt i Norge, bær og sopp er vår felles rikdom.

Olav Thon sa en gang at det ikke finnes fattigdom i dette landet før hvert bær er plukket. Det er dessverre et faktum at veldig mange ville vekster råtner rett foran nesen på oss. Vi ser stadig flere som jogger i hastig tempo forbi bugnende fulle bringebærbusker. Har vi virkelig så dårlig tid at vi ikke kan prioritere den timen det tar å plukke spannet fullt?

Når vi møter folk med fulle kurver på tur tror vi at det ikke finnes mer sopp igjen i området, men så viser det seg at de har gått forbi masse. Det er som regel nok til alle. En menneskelig handling er å aldri plukke helt tomt, da tar du ikke motet fra de som kommer etter.



HØSTEN ER en høytid for gode supper og gryter, langsommat som kan klare seg selv mens vi gjør andre ting. Lam og kål, årets ferske rotgrønnsaker i gryter med elg, hjort eller rein. Skanker og boger, alt det smakfulle kjøttet som trenger lang tid i gryta, og som ofte smaker bedre og mer enn det "fine" kjøttet gjør. Vi har prøvd vilt på en litt ny måte denne gangen, og lam i form av Shephard's Pie, husmannskost fra Storbritannia. Vi hadde ikke laget denne før, og innrømmer at det er litt omstendelig. Likevel anbefaler vi at dere prøver, for denne formen i ovnen med god potetstappe på toppen er mat på sitt beste. Følg oppskriften så langt du vil, eller ha i andre råvarer du tror vil passe. Det som er genialt med gryte- og ovnsretter at vi kan bruke opp rester og lage våre egne versjoner.



VI PRØVER å inspirere til mange oppskrifter som involverer tørt brød, fordi det hver dag kastes over 170 000 brød i dette landet. Synd og skam, for tørt brød gir verdens beste stekeskorpe og kan brukes til mye annet også. Har du gammelt brød, tørk det en liten omgang i ovnen og send det noen runder i matmikseren. Spar på det i en kakeboks eller glass med lokk så har du brødstrø tilgjengelig når du trenger det. Vi har også laget en god, gammeldags dessert, Arme riddere. Her kommer tørt brød til sin rett.

Vi teller ikke kalorier i våre forslag til middagsretter. Derimot er vi veldig opptatt av rene, gode råvarer, næringsinnhold og smak. Hvis dette får større plass på menyen spiller ikke kalorier så s
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Om eg fortel deg at huda di er eit økosystem, kva ynskjer du å gje ho?
Ren Mat 01.12.2023
Reins Kloster Akevitt, ble først lansert i 2012 etter at Reins Kloster og 3-4 andre gårder med tidligere tilknytning til Klosteret gikk sammen for å lage Norges første økologiske akevitt.
Ren Mat 01.12.2023
DEN GRØNNESTE VINEN er den som ikke drikkes. Slik resonneres det i hvert fall rundt strøm som ikke brukes.
Ren Mat 01.12.2023
Du trenger
Ren Mat 01.12.2023
Julen er høysesong for å nyte vår nasjonalsprit norsk akevitt. Brennevinet har i løpet av de siste tiårene gått fra å være ansett som fattigmanns trøst til å bli en nasjonal merkevare som kan måle seg med hvilken som helst importert brennevin.
Ren Mat 01.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt