Ren Mat
02.12.2016
I førti år har han arbeidet med sitt livsprosjekt; å skape en gård i fullstendig balanse. Vi lengter etter å leve i harmoni med naturen, stadig flere blir seg dette bevisst, ofte gjennom maten, mener Niels Stokholm på Thorshøjgaard.
KUFLOKKEN BADER i gyllent sollys. Kalvene dier hos sine mødre. Noen kyr har lagt seg på marken, de blir ett med vollen der de ligger og drøvtygger i takt. Gras som går fra vom til nett-, blad- og løypemage for til slutt å ende på marken og gi næring til nytt jord- og planteliv. Niels betrakter det hele.
Omsider sier han; - et menneskes største høytidsstund er å betrakte sine fullendte gjerninger, sa Goethe. Bruker du et øyeblikk på å med glede betrakte en gjerning du nettopp har fullført, fylles du med en stemning som beriker hele ditt sjelsliv.
Resultatet av gårsdagens handling er synlig: Vi flyttet flokken til et nytt beite, slik det gjøres hver dag. Der gresset nådde til knærne i går er det nå kun noen gresstuster igjen.
VI ER I DANMARK, på Thorshøjgaard på Nordsjælland. I 6 000 år har det vært drevet landbruk her, og omtrent like lenge har tamdyr beitet her på vollene. I 1975 sa Niels opp sin stilling som forsker og lektor ved Danmarks Tekniske Universitet for å bli biodynamisk bonde. De senere årene har landbruket generelt vært opptatt av å effektivisere, Niels har vært opptatt av å optimalisere. Han har møysommelig bygget opp en kretsløpsgård, en selvforsørgende organisme, i samspill med samfunnet rundt. - Gården eies ikke av noen, den eier seg selv. Min oppgave er å gjøre den robust, sier han.
Gården ble kjøpt av Niels men er i dag finansielt forankret gjennom et fond, en ikke uvanlig måte å organisere et biodynamisk gårdsbruk på. Noe av grunnen er å sikre de økonomiske rammene, og idealer om at jorda er vårt felles ansvar. En annen grunn er ønsket om at det som bygges opp skal videreføres i samme ånd. Niels, i dag 83 år gammel, er ansatt som driftsleder. Styret i fondet er ansvarlig for å finne en skikket etterkommer.
KJERNEN I DRIFTEN på Thorshøjgaard er de 130 kyrne av den sjeldne, gamle rasen Rød Dansk Mælkerace, også kalt ø-kveg. I hele Danmark er det kun noen hundre dyr igjen av denne utrydningstruede kurasen. Av 63 hektar brukes 20 til å dyrke grønnsaker, frukt og korn, for det meste gamle sorter. Resten er eng, kratt og skog der dyrene beiter. Kvaliteten på maten herfra er så eksepsjonell at kokker fra de ypperste restaurantene står i kø for å kjøpe produktene. Bonden selv er så spesiell at filmskaper Phie Ambo viet to år til å lage den prisbelønte dokumentaren
Så Meget Godt i Vente, og i 2014 debuterte Niels og kyrne på tv verden over. Nå er han aktuell i boken Kærlighed til alt leve
Gå til medietOmsider sier han; - et menneskes største høytidsstund er å betrakte sine fullendte gjerninger, sa Goethe. Bruker du et øyeblikk på å med glede betrakte en gjerning du nettopp har fullført, fylles du med en stemning som beriker hele ditt sjelsliv.
Resultatet av gårsdagens handling er synlig: Vi flyttet flokken til et nytt beite, slik det gjøres hver dag. Der gresset nådde til knærne i går er det nå kun noen gresstuster igjen.
VI ER I DANMARK, på Thorshøjgaard på Nordsjælland. I 6 000 år har det vært drevet landbruk her, og omtrent like lenge har tamdyr beitet her på vollene. I 1975 sa Niels opp sin stilling som forsker og lektor ved Danmarks Tekniske Universitet for å bli biodynamisk bonde. De senere årene har landbruket generelt vært opptatt av å effektivisere, Niels har vært opptatt av å optimalisere. Han har møysommelig bygget opp en kretsløpsgård, en selvforsørgende organisme, i samspill med samfunnet rundt. - Gården eies ikke av noen, den eier seg selv. Min oppgave er å gjøre den robust, sier han.
Gården ble kjøpt av Niels men er i dag finansielt forankret gjennom et fond, en ikke uvanlig måte å organisere et biodynamisk gårdsbruk på. Noe av grunnen er å sikre de økonomiske rammene, og idealer om at jorda er vårt felles ansvar. En annen grunn er ønsket om at det som bygges opp skal videreføres i samme ånd. Niels, i dag 83 år gammel, er ansatt som driftsleder. Styret i fondet er ansvarlig for å finne en skikket etterkommer.
KJERNEN I DRIFTEN på Thorshøjgaard er de 130 kyrne av den sjeldne, gamle rasen Rød Dansk Mælkerace, også kalt ø-kveg. I hele Danmark er det kun noen hundre dyr igjen av denne utrydningstruede kurasen. Av 63 hektar brukes 20 til å dyrke grønnsaker, frukt og korn, for det meste gamle sorter. Resten er eng, kratt og skog der dyrene beiter. Kvaliteten på maten herfra er så eksepsjonell at kokker fra de ypperste restaurantene står i kø for å kjøpe produktene. Bonden selv er så spesiell at filmskaper Phie Ambo viet to år til å lage den prisbelønte dokumentaren
Så Meget Godt i Vente, og i 2014 debuterte Niels og kyrne på tv verden over. Nå er han aktuell i boken Kærlighed til alt leve