AddToAny

Unyansert om seksuelle overgrep mot barn

Unyansert om seksuelle overgrep mot barn
Siri Søftestad er sosionom med PhD.
Hun har lenge arbeidet med seksuelle overgrep mot barn, og har mye erfaring fra dette svært vanskelige problemområde, samt også fra formidling både muntlig og skriftlig. Jeg har tidligere anmeldt hennes bok Avdekking av seksuelle overgrep. Veier ut av fortielsen som ble utgitt på Universitetsforlaget i 2008. Boka var en klok og godt skrevet bok som jeg anbefalte til alle som har eller vil få et arbeid med barn, samt alle som er interessert i barn.
Jeg ble derfor glad da jeg ble bedt om å anmelde også denne boka. Etter å ha lest den er jeg imidlertid mer betenkt, fordi denne boka har så sterkt fokus på straffeaspektet. Det er et dilemma å skulle hjelpe barn og samtidig sørge for at den som har krenket barnet får sin straff, uansett om dette fører til tilleggsbelastninger for barnet eller ikke. Dette dilemmaet vil jeg komme tilbake til. Først vil jeg si noe om min bakgrunn for å mene det jeg gjør.
Det er nå 36 år siden jeg sammen med min kollega Eli Knutsen Ingnes ga ut den aller første boka om dette på norsk, da også på Universitetsforlaget (1984). Det var en viktig bok som satte ord på dette den gang ordløse problemet. Jeg hadde en sentral rolle i den faglige utviklingen gjennom 1980-årene fram til jeg begynte i undervisningsstilling ved sosionomutdanningen. I en mer tilbaketrukket posisjon kunne jeg reflektere over mine erfaringer samtidig som jeg som underviser måtte holde meg oppdatert på dette problemområdet som jeg fikk ansvar for ved Høgskolen i Oslo (OsloMet).
Søftestad har valgt å skrive spesifikt om seksuelle overgrep selv om dette ikke kan sees isolert fra andre typer krenkelser. Barn utsettes også for omsorgssvikt og vold. Hun begrunner sitt valg med at omfanget av seksuelle overgrep er stort, og at få overgrep blir avdekket i barneårene. De krenkede barna har ofte smertefulle og livslange skadevirkninger. Inntrykket er også at omgivelsenes usikkerhet, avmakt og vegring er betydelig større når mistanken om seksuelle overgrep reises enn ved andre krenkelser av barn. Fysisk vold oppleves og forstås som entydig negativt både av utsatte og omgivelsene. Holdningen til seksuelle overgrep mot barn er noe annerledes. Fysisk vold skaper frykt og syn
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra Fontene forskning

Temaet for denne artikkelen er enslige mindreåriges overgang til voksenlivet. Artikkelen bygger på kvalitative intervjuer med 39 enslige mindreårige.
Fontene forskning 16.09.2020
Innvandrerforeldres frykt skyldes ikke bare barnevernet selv. Den springer ut av deres oppfatning av hele velferdsstaten og det norske synet på barn og barndom, mener forsker Memory Jayne Tembo.
Fontene forskning 11.06.2020
Våren 2020 har vi alle erfart en mye mer digital hverdag enn vanlig. Hvordan påvirker den oss alle, og hvordan oppleves den for ulike grupper i samfunnet?
Fontene forskning 11.06.2020
I artikkelen belyser jeg hvilke erfaringer mødre med migrasjonsbakgrunn har med å samarbeide med barnehager, skoler, SFO og organiserte fritidsaktiviteter, som i økende grad kommuniserer digitalt. Jeg har utført kvalitative intervjuer med seksten mødre. Mødrene opplever at de bruker mye tid på nett for å følge opp barnas utdanning og aktiviteter.
Fontene forskning 11.06.2020
I denne artikkelen diskuterer forfatterne forskningsetiske utfordringer i empirisk forskning i bofellesskap for mennesker med nedsatt funksjonsevne og omfattende tjenestebehov. Disse menneskene defineres i forskningsetisk sammenheng som sårbare.
Fontene forskning 11.06.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt