AddToAny

Undersøkelse: 1 av 4 scenekunstnere har opplevd diskriminering på grunn av barn eller graviditet

Og mange flere er redde for hva familielivet vil gjøre med karrieren.
- Det må være mulig å ivareta et familieliv, og ha en kunstnerisk utvikling samtidig, sier danser Silje Onstad Hålien, som selv har støtt på utfordringer under graviditet og etter at hun fikk barn.

Nettverket «Et Langt Liv i Scenekunsten» (Ellis) gjennomførte i august undersøkelsen «Foreldre i kunsten». Dette er den første undersøkelsen hvor forholdene for foreldre og gravide utøvere på scenekunstfeltet har blitt kartlagt.

I undersøkelsen fremgår det blant annet at 1 av 4 gravide scenekunstnere har opplevd diskriminering eller profesjonell ekskludering, mens hele 75 prosent har følt det nødvendig å takke nei til arbeid på grunn av graviditet eller barn.

Uavhengig av ansettelsesforhold: 80 prosent av scenekunstnerne er eller var bekymret for hvordan det å kombinere arbeidet som utøvende kunstner og foreldreskapet skal løses på en god måte.

Silje Onstad Hålien var særlig bekymret under sitt tredje svangerskap. Det hadde vært utfordringer med de to første graviditeten. Men også god tilrettelegging, understreker hun.

Den tredje graviditeten var ikke planlagt. Akkurat hva som ble sagt da hun ga oppdragsgiver beskjed om at hun igjen ventet barn, vil hun ikke ha på trykk. Men Hålien er tydelig på at det ikke var god personalhåndtering. Forlengelsen av kontrakten kom i spill.

- Til slutt endte det godt. Men det å bli utsatt for noe slikt er over grensen, forteller Hålien.

I tillegg var hun spent på hvordan både denne og tidligere graviditeter ville påvirke karrieren og muligheten som frilanser.

- Ville jeg klare balansere graviditet og jobb, eller ville det bety at jeg ble mindre attraktiv på jobbmarkedet? Det har vært mange sånne tanker.

Utfordringene er jo heller ikke over når barn er kommet til verden. Det er store ulikheter blant arbeidsgivere både når det kommer til hvor mye tilrettelegging som gjøres for at barn og familie kan bli med på turné, og hvordan hjemreiser kompenseres dersom familien ikke reiser med.

Hålien priser seg lykkelig for at barnefaren har en fleksibel arbeidsgiver. Uten det vet hun ikke om det hadde vært mulig for henne å fortsette som aktiv danser.

- Jeg vet ikke hvordan kalendertetrisen min skulle gått opp om ikke han kunne vært så fleksib

Les mer

Flere saker fra Musikkultur

Hverken stimuleringsordningen eller kompenasjonsordningene under Kulturrådet stiller krav til at minstesatsene følges. Men rådet ber likevel søkere oppgi honorarnivå.
Musikkultur 18.01.2022
Krever at dagens antallsbegrensning opphører, og at kompensasjonsordningen endres slik at den faktisk kompenserer for tapte inntekter.
Musikkultur 18.01.2022
published | author NTB - Utsiktene for å arrangere en fullverdig festival til sommeren er gode, sier FHI-overlege Preben Aavitsland til Rogalands Avis.
Musikkultur 18.01.2022
published | author Redaksjonen Fredag sendte Creo, Virke, Spekter, NTO, NKA og Norske kulturhus et nytt brev til regjeringen angående smitterestriksjonene. I brevet ber de regjeringen likebehandle kulturarrangementer med andre virksomheter.
Musikkultur 17.01.2022
Etter 37 år uten offentlig støtte er det ikke lett å forholde seg til det Strand opplever som kronglete og dårlige ordninger, som også kommer for sent.
Musikkultur 17.01.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt