AddToAny

500 millioner kroner i året til vedlikehold, «nesten ingen» til å gjøre jobben

Tradisjonshåndverkere jubler forsiktig over det regjeringen kaller «et historisk løft». Men blir det utdannet mange nok med kompetansen til å gjennomføre?
Regjeringens vedtak om å bruke inntil 500 millioner kroner i året i flere tiår til vedlikehold av norske kirker kan være redningen for mange av de små tradisjonshåndverkene. Med økt vedlikehold må det utdannes flere.

- Dette kan være en gladnyhet for oss dersom noen av midlene vil gå til utdanning av tradisjonshåndverkere, sier Helle Hundevadt, rektor ved Hjerleid handverksskole på Dovre.

Skolen er en av de få videregående skolene som utdanner tradisjonshåndverkere. Her lærer elevene håndverk som treskjæring, møbelsnekring, smiing, søm og tekstilfag, lafting og bygg-håndverk, og tradisjonsmaling.

«De som sitter med spesialkompetanse skal ikke måtte kjøre isbil for å klare seg»

Barne- og familieminister kjersti toppe

- Vi har en nasjonal oppgave med å rekruttere og å utdanne unge og voksne i disse tradisjonshåndverksfagene. Det er kjempekrevende - og det handler om økonomi, sier Hundevadt.

Hun sukker oppgitt:

- Det haster å få utdannet nye tradisjonshåndverkere og det har hastet i mange, mange år. Behovet for håndverkere er økende, men en stor del av dem er blitt pensjonister.

Rektoren viser til eksempler på at oppdrag som kirker legger ut på anbud, har blitt utført av personer uten tradisjonshåndverkskunnskap.

- Rehabilitering av kirker krever spesialkunnskap. Hvis ikke kan det gå riktig galt, advarer hun.

Ifølge Hundevadt er hovedutfordringen til Hjerleid handverksskole at antallet som søker til disse små håndverksfagene varierer fra år til år. Det fører til en svært uforutsigbar økonomi ved skolen. Hun har fortalt Kunnskapsdepartementet at de trenger en grunnfinansiering. Dette vil sikre tilbudet selv når antall søkere er svært få.

- Å nå frem til unge som kan være interesserte i tradisjonshåndverk er vanskelig fordi grunnskolen gir elevene lite erfaring i håndverk og praktiske fag.

Har kjempet i mange år

De tre håndverksskolene Hjerleid handverksskole, Plus-skolen i Fredrikstad og Møbelsnekkerskolen på Mysen blir regnet som kulturarvskoler.

Disse skolene representerer et landsdekkende tilbud.

I et høringsnotat fra Norske Fag- og Friskolers Landsforbund (NFFL) om disse tre skolene, heter det:

«Norske Fag- og Friskolers Landsforbund representerer tre friskoler som er unike i norsk sammenheng og som har tatt et avgjørende ansvar for kompetanse og undervisning i mindre håndverksfag. På grunn av krevende betingelser, er økonomien til disse skolene så marginal at de hvert år må vurdere videre drift. NFFL har i flere runder jobbet for å sikre disse tre skolene under Kunnskapsdepartementets budsjett, men opplever at støtten som uttrykkes fra de fleste politiske hold ikke fører frem til en reell økonomisk prioritering.»

Les mer

Flere saker fra Kontekst

Pianolærer Ragnhild Eline Hoen fant ikke læremateriell som passet, og lagde en bok selv.
Kontekst 27.09.2023
For første gang har en tenor vunnet Den norske solistpris.
Kontekst 27.09.2023
Ny Norsk Standard for konsertlokaler er endelig klar etter flere høringsrunder. Med dette er den gamle fra 2014 helt erstattet.
Kontekst 25.09.2023
Trenger du en sparringspartner? published | author Redaksjonen Norsk Tonekunstnersamfund lanserer en mentorordning hvor utøvere innen det klassiske feltet kan ønske seg en mentor blant foreningens medlemmer.
Kontekst 25.09.2023
Johnson ble overrasket på direkten.
Kontekst 22.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt