Kjøkkenskriveren
04.09.2018
Kreft er ikke én sykdom. Det finnes ulike kreftformer og minst like mange behandlingsmuligheter. For mange som gjennomgår kreftsykdom og behandling, påvirkes matinntaket og hvordan maten nyttiggjøres i kroppen. Det betyr at en betydelig andel kreftpasienter både står i fare for - og utvikler - underernæring.
De vanligste utfordringene i forhold til matinntak er redusert matlyst, maten smaker ikke som før, frister ikke eller rett og slett byr en imot. Følelsen av sult er gjerne fraværende. Dette er ofte veldig frustrerende for den det gjelder og for de rundt. Det er vanskelig å true ned mat. Her er noen råd som kan gjøre det enklere å få i seg mat når lysten svikter: • Spis regelmessig, helst hver 3. time.
Å hoppe over måltider gjør det ofte enda verre • Velg gjerne noe som er lettspist, og som krever lite tygging. Dette gjelder særlig om man har følelsen av at maten vokser i munnen • Lettspist mat kan være yoghurt, suppe, grøt, omelett, mat med pudding-konsistens, potet- og grønnsakspuré, hermetisk frukt osv • Drikke kan også gi mye og viktig næring; smoothies, milkshake, kaffe latte, kakao, drikkeyoghurt, kefir, melk, juice • Små porsjoner virker mer overkommelige enn store. 1 brødskive kan deles i 4 biter, 2-3 kjeks med ost, 1 lompe med pålegg, kornblanding og melk servert i en liten dessertskål fremfor suppetallerken, en yoghurt med nøtter osv. Server aldri overfylte tallerkener • Utradisjonelle måltider er også gode kilder til næring! En hvetebolle med smør og brunost, vaffel med rømme og syltetøy, dessert, fruktsalat med krem, pizzastykke eller påleggsbiter uten brød. Dette er eksempler på næringsrike og lettspiste måltider som ofte ikke regnes som et måltid, men som er mye bedre enn ikke å få i seg noe.
KALORI- OG PROTEINBERIKING
Når matinntaket er redusert og porsjonsstørrelsen er mindre enn vanlig, er det desto viktigere å berike målt
Gå til medietÅ hoppe over måltider gjør det ofte enda verre • Velg gjerne noe som er lettspist, og som krever lite tygging. Dette gjelder særlig om man har følelsen av at maten vokser i munnen • Lettspist mat kan være yoghurt, suppe, grøt, omelett, mat med pudding-konsistens, potet- og grønnsakspuré, hermetisk frukt osv • Drikke kan også gi mye og viktig næring; smoothies, milkshake, kaffe latte, kakao, drikkeyoghurt, kefir, melk, juice • Små porsjoner virker mer overkommelige enn store. 1 brødskive kan deles i 4 biter, 2-3 kjeks med ost, 1 lompe med pålegg, kornblanding og melk servert i en liten dessertskål fremfor suppetallerken, en yoghurt med nøtter osv. Server aldri overfylte tallerkener • Utradisjonelle måltider er også gode kilder til næring! En hvetebolle med smør og brunost, vaffel med rømme og syltetøy, dessert, fruktsalat med krem, pizzastykke eller påleggsbiter uten brød. Dette er eksempler på næringsrike og lettspiste måltider som ofte ikke regnes som et måltid, men som er mye bedre enn ikke å få i seg noe.
KALORI- OG PROTEINBERIKING
Når matinntaket er redusert og porsjonsstørrelsen er mindre enn vanlig, er det desto viktigere å berike målt