AddToAny

ULOVLIG TVANG

ULOVLIG TVANG
Nå vil han advare andre arbeidsplasser mot en usunn arbeidskultur der problemer feies under teppet. - Det er ikke personene jeg vil kritisere, men systemet, sier Jan Antonsen.
Det er ikke enkelt for hjelpepleieren å fortelle om hendelsene som førte til at han ble sykemeldt i fjor vinter. I går tok han fram permen med alle papirene og ble fysisk uvel. Referatene fra møter og korrespondanse med ledere, kommunen og fylkesmannen bringer tilbake følelser han egentlig har lagt bak seg, men minnene kan fremdeles være vonde, og da er motorsykkelen god å ha. På den kan han koble fullstendig ut.
- Jeg måtte ut, kjøre motorsykkel, få luft i hodet i går, forteller Jan Antonsen mens han tar oss i mot hjemme.
Ute skinner sola over Kristiansand i begynnelsen av juli. På veggen over sofaen henger bilder av døtrene. Han har huset for seg selv. Kona og barna har ærend ute. Jan har fridag, og skal tilbake på jobb i morgen i en bolig der han trives godt.
For ett år siden var situasjonen helt annerledes. Da orket han ingenting, kunne ligge på sofaen og se på TV-serier i timevis. Han var i slutten av 50-årene, og var lengre nede enn han noen gang hadde vært tidligere i livet.
- Det å gå helt ned i kjelleren, jeg har aldri opplevd noe lignende, og visste ikke hvordan det var å være så langt nede psykisk.
Nå ønsker Jan å fortelle hvordan han havnet der, ikke for å skremme kolleger fra å varsle, men med håp om at andre arbeidsplasser kan lære av hans erfaringer.
I 2009 fikk Jan Antonsen fast jobb i en bolig i Kristiansand kommune. Da hadde han fire år som hjelpepleier på baken. Mesteparten av yrkeslivet har han vært baker. Av fysiske årsaker trengte han å skifte beite, og har aldri angret på valget.

Krevende bolig
De første årene måtte han ta vikariater, og fikk prøvd seg ulike steder. Han trivdes bra overalt, men særlig med brukere som har psykisk utviklingshemming. Han slo til da en fast stilling ble tilgjengelig i en bolig, selv om han hadde hørt at boligen var vanskelig å jobbe i og at gjennomtrekket blant personalet var høyt. Likevel angret han helt i starten.
- Først tenkte jeg, her kan jeg ikke jobbe, men jeg ga ikke opp og fikk etter hvert en fin samhandling med beboerne, og ble mer og mer glad i dem, minnes Jan.
Han får en kort opplæringstid på noen vakter i boligen, men i virkeligheten tar det minst et år å komme inn i jobben. Det tar tid å bli godt nok kjent med mennesker som har vanskelig for å kommunisere, som har problemer med å uttrykke sine ønskerog ofte utagerer fysisk, men Jan er utholdende, og til slutt var tilliten på plass. Han har mange gode minner fra det nære bekjentskapet med mennesker som krevde mye, men også kunne gi mye tilbake.
Det var tilfredsstillende å lykkes i den vanskelige jobben. Samtidig var det mye som frustrerte Jan. Han syntes at bemanningen til tider var altfor lav, særlig i helgene, at dårlig arbeidsmiljø på jobben kunne gå utover brukerne, og at det ble tatt valg som ikke var til brukernes beste. Han reagerte på at det ofte ble tatt valg på vegne av brukerne, i stedet for å forsøke å finne ut av hva de faktisk ønsket. Jan sier i fra om ting han er uenig i og ikke synes fungerer, og følte at reaksjonene hans ble møtt med resignasjon, taushet og avvisning. Men Jan gir seg ikke, for situasjonen går utover brukerne, slik han ser det. Det er et viktigere hensyn enn behovet for en hyggelig tone i personalgruppa.
- Jeg jobbet for at de som bor der skal ha det best mulig, kommenterer han.

Tre varslere
Han er ikke alene. De er tre ansatte som reagerer, sender et skriv, ber om møte med leder og vernetjenesten, og varsler om forhold de mener
Gå til mediet

Flere saker fra Helsefagarbeideren

Etter to Brennpunkt-programmer om eldreomsorg i vinter, har mange hatt bekymringer for skjulte opptak.
Helsefagarbeideren 18.09.2023
Etter flere år med forhandlinger, er det nå enighet om pensjonsreglene for arbeidstakere med særaldersgrense.
Helsefagarbeideren 18.09.2023
Nestleder Bente Svenum merker stor forskjell bare på ett år.
Helsefagarbeideren 18.09.2023
Mer enn 1 av 3 kvinner oppgir helse som hovedårsak for deltidsarbeid. For menn er vansker med å få heltidsjobb den vanligste årsaken. 36 prosent av kvinnene jobber deltid på grunn av helsa. For menn er det tilsvarende tallet 20 prosent. Kilde: YS Arbeidslivsbarometer for 2023 blant norske arbeidstakere
Helsefagarbeideren 18.09.2023
Delta setter heltid på kartet. Antall heltidsstillinger som offentlig lyses ut, er kartlagt. I april og mai har organisasjonens øverste tillitsvalgte reist rundt til plasser som gjør det relativt bra.
Helsefagarbeideren 22.05.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt