AddToAny

Ulikt syn på forbundets økonomi

Finansforbundet i Nordea vil ha slutt på at det hentes penger fra avkastningen fra konfliktfondet inn i driften. Organisasjonen må tilpasse utgiftene til driftsinntektene, skriver de i sitt forslag til landsmøtet.
Hos If vil de fortsette å satse offensivt også økonomisk, for å sikre forbundets fremtid.

Sjur Anda Foto: Sverre Jarild

Finansforbundet har 879 millioner kroner i sitt konfliktfond per 31.8.19. Det er en økning fra 787 millioner siden forrige landsmøte. Det gjør også Finansforbundet til Norges femte rikeste fagforening. På topp troner Fellesforbundet med 2,3 milliarder kroner. De har dog adskillig flere medlemmer. Målt i kroner per medlem havner Finansforbundet på tredjeplass, med 39 116 kroner per yrkesaktive medlem, bare slått med et par tusenlapper av Sjømannsforbundet og Legeforeningen.

Totalt de siste tre årene har Finansforbundet hentet 22 millioner kroner fra fondets avkastning inn i driften. Nå vil Finansforbundet i Nordea ha slutt på å hente penger fra sparebøss en.

- Vi har noen penger som kommer inn, og noen som går ut. Vi vil skille mellom kontingenter og finansinntekter. For oss er det viktig at vi har et stort og solid konfliktfond. Det gir oss styrke i forhandlinger med arbeidsgiverne, sier Hans Christian Riise, konsernhovedtillitsvalgt i Nordea.

For det er stre i ke midler det handler om.

- Vi mener vi må kunne streike i 30 dager før kassen går tom. Motpartene har mye penger, og for å være en troverdig motpart, må vi forhandle ut fra styrke. Et solid og sterkt konfliktfond gir oss styrke og trygghet for medlemmene. Vi ønsker å sikre at vi ikke spiser av konfliktfondet på en slik måte at vi kommer ned på et for lavt nivå, mener tillitsvalgte i Finansforbundet Nordea.

VIL HA EN NEDRE GRENSE

Ved forrige landsmøte fikk ledelsen anledning til å bruke 80 millioner kroner de neste tre årene. Til tross for at man har overført penger til driften, har fondet økt og man har hatt god avkastning.

- Administrasjonen har jobbet fornuftig og edruelig. Samtidig har vi vært flinke til å forvalte fondet. Men vi går inn i et lavrentescenario og er ikke sikre på god avkastning fremover. Da er det fornuftig at vi bestemmer dette nå, sier Riise.

Det er ikke sikkert det er nødvendig å kutte

- Har dere noen tanker om hvor det kan spares?

- Vi har tillit til at forbundsstyret og administrasjonen kan prioritere det som er viktigst. Det er ikke sikkert det blir

Les mer

Flere saker fra Finansfokus

600 medlemmer sendte umiddelbart inn søknad da Finansforbundet nylig tilbød 20 gratis studieplasser på BI-studiet D igital F orretni ngsforståelse. Det tok bare noen minutter før gratisplassene bl e revet bort.
Finansfokus 25.05.2020
Sheila Mann synes politikerne har gått fra å være veldig opptatt e av å krangle med hverandre til å stå samlet i en krise. Hun kjente på skikkelig stolthet da statsminister en hadde en egen pressekonferanse for barna.
Finansfokus 22.05.2020
Det kan bli litt mye å håndtere for finansforetakene når stadig nye regler skal etterleves.
Finansfokus 19.05.2020
Dagane til Anja Woldsund Thomsen i SpareBank 1 Søre Su nnmøre pregast av at mange av kundane er engstelige for økonomien sin, spør om avdragsfriheit og lågare l ånerente.
Finansfokus 15.05.2020
DNB og Nordea har vraket v ideomøteløsningen Zoom etter avsløringer om sikkerhetshull og persondata på avveie.
Finansfokus 13.05.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt