AddToAny

UiO-utviklet verktøy lærer skoleelever å uttrykke seg muntlig

UiO-utviklet verktøy lærer skoleelever å uttrykke seg muntlig
På Majorstua skole bruker lærere det det digitale verktøyet Samtavla til å trene elevene i argumentasjon, kildekritikk og muntlig dialog.
Sjuendeklasseelevene på Majorstua skole får undervisning i samfunnsfag, og dagens tema er urfolk.

- Hvorfor er det viktig å beskytte urfolks rettigheter? spør lærer Norunn Margrethe Harvik.

Elevene som sitter sammen i grupper på tre og tre, får noen minutter til å diskutere spørsmålet. Det summer i klasserommet. Elevene virker ivrige og konsentrerte. Svarene som gruppene formulerer, popper opp fortløpende på en storskjerm foran i klasserommet. Tekstene er relativt korte, og det kan minne om en gruppechat på sosiale medier.

«Fordi det er sånn de lever, og vi skal ikke forstyrre dem. De er mennesker som oss. Vi kan ikke ødelegge deres tradisjoner og levestil», står det på en av tekstene som læreren uthever ved å trekke den inn mot midten av skjermen.

Læreren har flere spørsmål, og de små gruppene diskuterer seg fram til nye svar. Enkelte av svarene blir kommentert av læreren. Noen av gruppene blir også invitert til å utdype sine svar i plenum før læreren avslutter timen med å oppsummere dagens læring.

Skriv inn bildetekst her... Skriv inn bildetekst her... ET MODERNE VERKTØY: - Det er dette som er framtida, mener sjuendeklassingen Storm Steinem.

Motiverende

- Hva syns så elevene om å jobbe på denne måten?

Sjuendeklassingen Storm Steinem forteller at klassen bruker Samtavla mye både i samfunnsfagstimene og i norsktimene. Han beskriver verktøyet som en smart greie og syns det er fint at alle kan delta samtidig.

- Jeg føler at dette er veldig 2020. Det er dette som er framtid

Les mer

Flere saker fra Uniforum

For første gang på snart 75 år vil Den internasjonale sommerskole ved UiO ikke kunne gjennomføres med tilreisende studenter fra alle verdens hjørner. Koronapandemien er årsaken.
Uniforum 03.04.2020
Deltidsarbeidende studenter får den ekstra milliarden fra Stortinget i første omgang som et lån på 26 000 kroner, og så blir 30 prosent av summen,8000 kroner omgjort til stipend til høsten. Det opplyser Kunnskapsdepartementet i en pressemelding.
Uniforum 03.04.2020
Renholder Kari Judin og husøkonom Vivetharan Vivekananthan på UiO står fremst i rekken i kampen mot koronaviruset. - Vi har alltid visst at vi gjør en viktig jobb. Nå ser alle andre det også, sier Kari Judin til Uniforum.
Uniforum 03.04.2020
Regjeringen setter av 20 millioner kroner til at universiteter og høyskoler kan gi plass til flere på eksisterende utdanninger. Det melder Kunnskapsdepartementet i en pressemelding.
Uniforum 03.04.2020
Avtalen om å låne ut UiO-ansatte til Oslo universitetssykehus ble presentert som en gla'sak. Men kan UiO egentlig beordre ansatte til å jobbe for en annen virksomhet?
Uniforum 03.04.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt