AddToAny

Det er aldri for sent å bli professor

Vibeke Roggen rakk så vidt å sikre seg tittelen professor i latin før hun gikk av med pensjon.
For å kunne søke om opprykk til professor ved UiO må du i tillegg til å oppfylle de formelle kompetansekravene, være fast ansatt. Vibeke Roggen rakk det så vidt. I slutten av mai 2022 utgav hun det tunge, vitenskapelige verket hun manglet for å nå helt opp. I juni sendte hun inn søknaden om opprykk til professor, og første juli, kun et par dager etter at søknaden ble sendt inn, gikk hun av med pensjon.

Nesten et år senere, 20. april 2023 vedtok tilsettingsutvalget på Det humanistiske fakultet å innvilge henne personlig opprykk fra førsteamanuensis til professor innenfor fagområdet latin. For Roggen betydde dette at hun nå kunne kalle seg professor emeritus.

Veien dit har vært alt annet enn strømlinjet og tradisjonell. Vibeke Roggen startet sin arbeidskarriere ved et samlebånd på Freia. Siden har hun arbeidet som spesialarbeider i jern og metall, som pleiemedhjelper, barnehageasistent og på trykkeri. Hun har vært innom psykologifaget og hadde lenge en målsetting om å bli lærer, før hun til slutt bestemte seg for å satse på latinen.

- Ønsker du å gjøre en rask karriere i akademia, er det nok ikke min oppskrift du skal følge, sier Vibeke Roggen og ler.

Epos om Afrika og misforståelser i gamle sangtekster

Vi møter henne i kantina i Georg Morgenstiernes hus på Blindern hvor Institutt for filosofi, idé- og kunsthistorie og klassiske språk (IFIKK) har sine lokaler.

Selv om Roggen er blitt pensjonist, har hun ingen planer om å legge det vitenskapelige arbeidet helt bort med det første.

Det siste året har hun skrevet to vitenskapelige artikler. I forskergruppen «Romanen og eposet fra antikken til nåtiden» arbeider hun med Afrikaeposet til den italienske renessansedikteren Francesco Petrarca. Dessuten sysler hun med en norsk grammatikk. Målet med den er å endre terminologien til dels tilbake til slik den var før revisjonene tidlig på 2000-tallet.

Vibeke Roggens trang til å formidle kunnskap ut til allmennheten er heller ikke synderlig svekket. Hun har stadig en kommentar til Sylfest Lomheims språkspalte i Klassekampen, og har nylig forpliktet seg til å lage språkspalten hver tredje uke.

Den siste tiden har hun dessuten moret seg med å skrive en artikkel til Ordet, Riksmålsforbundets tidsskrift, om misforståelser i sangtekster. Det heter for eksempel ikke «Alle fugler små de er kommer nå tilbake». For det første er ikke alle fugler små, og for det andre skal det ikke være presens.

I Johan Nicolaisens norske oversettelse av den gamle tyske sangteksten lyder innledningen: "Alle fugler små, de er kommet nu tilbake." Som kommaet viser, er småfuglene kommet tilbake. Ordet 'de' er overflødig, men gjør teksten lettere å synge.

Men det er slett ikke bare grammatikk og språklige finurligheter som står i hodet på den relativt ferske professor emeritus. De fire barnebarna som alle er under fire år, ser mye til mormor. De to eldste henter hun i barnehagen hver fredag og beholder dem et døgn.

Startet med Toy og Nonstop

Vibeke Roggens lidenskapelige interesse for språk og latin især oppstod allerede på gymnaset. På latinlinja på Oslo katedralskole hadde hun engelsk, tysk, fransk, gresk og latin.

Mange så nok for seg at den skoleflinke jenta ville søke seg videre til universitetet, men Vibeke Roggen hadde også en annen lidenskap. Allerede som tenåring meldte hun seg inn i ML-bevegelsen. Målet var samfunnsendring, og veien til endring skul

Les mer

Flere saker fra Uniforum

Regjeringen er opptatt av å gi universitetene og høyskolene gode rammer til å forme lærerutdanningene. Nå skal en ny ekspertgruppe se nærmere på hvordan styringen kan bli mer overordnet.
Uniforum 28.09.2023
Universitetet i Oslo faller på den siste rangeringen til Times Higher Education. Samtidig går det oppover med NTNU, melder Khrono. I fjor ble UiO rangert som Nordens sjette beste universitet, men i år faller det ned til åttendeplass.
Uniforum 27.09.2023
- Politikk er skeivt fordelt. Men i eit liberalt demokrati kan me ikkje forby nokon å påverka. Å ha eit lobbyregister kunna vera eit sunt steg, foreslår statsvitskapsprofessor Sirianne Dahlum.
Uniforum 27.09.2023
Risikovurderingen er unnagjort. Mandatet for utredningen er nesten ferdig. Alt burde egentlig ligge til rette for en god prosess videre. Men noe har dukket opp.
Uniforum 26.09.2023
Det var førsteamanuensis Ingunn Björnsdóttir ved Farmasøytisk institutt som ble knivstukket av en 23 år gammel student i Gydas vei den 24. august i år.
Uniforum 25.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt