AddToAny

UiO-styret uten norskkrav: - Ikke forsvarlig i komplekse saker

Universitetsstyrene forvalter milliarder av kroner på vegne av samfunnet. Da er det nødvendig at medlemmene behersker forvaltningsspråket norsk, hevder professor.
Tiden er moden for en diskusjon om norskkunnskaper for å sitte i UiO-styret, argumenterte universitetsstyremedlem Marianne Midthus Østby i tirsdag. Selv har Østby kommet fram til at norskkunnskaper bør være et krav, men sier hun stiller seg åpen for å endre syn i saken etter en diskusjon.

Ingen av de andre styremedlemmene som uttalte seg i Uniforum ga uttrykk for at et krav til norskkunnskaper er nødvendig. Medlemmet Finn-Eirik Johansen svarte også «nei» på spørsmål om det er behov for å diskutere saken.

- Det er en merkelig holdning å ha, ikke å ønske en diskusjon, synes mangeårig styremedlem i NTNU-styret, matematikkprofessor Helge Holden. Selv mener han det er opplagt at diskusjonen må tas også på UiO.

- undergraver kravet om å lære norsk

Holden har åtte år bak seg som representant for de faste, vitenskapelige ansatte i NTNUs styre. Erfaringen gjør ham sikker i sin sak: Det er nødvendig å kunne norsk for å sitte i det øverste beslutningsorganet ved norske universiteter. På NTNU er dette allerede et krav.

I en i fjor vår hevdet Holden at UiO-rektor Svein Stølens holdning til språkspørsmålet «totalt undervurderer seriøsiteten i styrearbeidet».

- Det er et krav og en forventning at alle som tilsettes fast, skal lære seg norsk. Da er det et paradoks at man samtidig sier at i universitetets øverste organ, der trenger man ikke å beherske norsk. Å gjøre et slikt unntak blir for meg veldig merkelig, sier Holden til Uniforum og fortsetter:

- Jeg vil si at dette unntaket undergraver kravet alle faste ansatte har til å lære seg norsk. Skal dette også gjelde i fakultets- og instituttstyrer?

NTNU-professoren medgir at et norskkrav passer dårlig for kategorien midlertidige, vitenskapelige ansatte. Denne inkluderer et høyt antall ikke-norskspråklige ansatte som heller ikke forventes å lære norsk. At de internasjonale ansatte bringer med seg viktige perspektiver, er det ingen som bestrider.

- Men når man veier argumentene for og imot er ikke dette nok for meg, sier han.

Utfordringen et språkkrav utgjør for ikke-norskspråklige faste ansatte som ennå ikke har lært seg norsk, veier lite for NTNU-professoren:

- Jeg synes ikke at noen nyansatte i faste stillinger, enten de er norske eller utenlandske, skal velges inn universitetsstyret med en gang. Først må de lære organisasjonen å kjenne, poengterer han.

- Hvem lager sammendra

Les mer

Flere saker fra Uniforum

Hanne Flinstad Harbo kan bli UiOs første kvinnelige medisindekan noensinne. Men det er ikke derfor hun stiller til valg.
Uniforum 20.05.2022
504 medlemar i NTL UiO kan bli tatt ut i streik frå tysdag 24. mai. Også medlemar i Unio og Parat UiO kan bli tatt ut dersom Riksmeklaren ikkje klarer å få i hamn ein avtale i statsoppgjeret.
Uniforum 19.05.2022
Norges universiteter og myndigheter må bidra til å redde de siste bitene av en hardt kjempet fremgang av en generasjon som Norge har vært med på å bygge opp i de siste 20 årene i Afghanistan.
Uniforum 19.05.2022
Onsdag 25. mai vert det sett opp ein versjon av "Skamstøtta" frå Hongkong-universitetet i Universitetshagen på UiO i sentrum. Skulpturen er til minne om massakren på Den himmelske freds plass i Beijing 4. juni 1989.
Uniforum 18.05.2022
I minst 30 år har Farmasøytisk institutt hatt en kvinneandel på nærmere 80 prosent. - Det er en utfordring, erkjenner instituttleder Kathrin Bjerknes. Studentene Uniforum har snakket med, tror guttene vet for lite om faget.
Uniforum 18.05.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt