AddToAny

Tyrkia: - Du sitter i en tilsynelatende helt vanlig rettssak, men du forstår at den er rigget

- Rettssystemet er ødelagt og korrumpert innenfra og ovenfra, beskriver Maria Hessen Jacobsen, som i september gjennomførte en «fact finding mission» i Tyrkia med over tretti advokater fra en rekke europeiske advokatorganisasjoner.
Tyrkia regnes som Natos største interne hodepine. Ikke bare på grunn av konflikten med nabolandene Hellas og Syria, men på grunn av den politiske utviklingen under Recet Tayyip Erdoğan, som har vært president siden 2014. Organisasjoner som FN og Amnesty har lenge advart om at demokratiet skvises under den autoritære presidentens styre.

I 2020 ble Tyrkia felt 85 ganger i Den europeiske menneskerettsdomstolen. Advokatstanden forfølges: Siden kuppforsøket mot Erdoğan i 2016 har mer enn 1600 advokater blitt arrestert, og 450 advokater er dømt til totalt 2786 år i fengsel, ifølge The Arrested Lawyers Initiative.

Advokat på Eldens kontor i Bergen, Maria Hessen Jacobsen, deltok som representant for menneskerettighetsutvalgene til Advokatforeningen og European Criminal Bar Association (ECBA). Gjennom rettssaksobservasjoner og møter med straffeforfulgte kollegaer, ønsket gruppen å vise sin støtte til advokatstanden.

Også Advokatbladet var med, som eneste journalist i reisefølget.

- Formålet med turen har vært å samle mest mulig informasjon om systemet, strukturen og lovverket. I det overvåkingssamfunnet de lever i, er dette enklest ansikt til ansikt. Den fysiske tilstedeværelsen gir signaler til myndighetene om at det internasjonale samfunnet følger med på rettssikkerhetssituasjonen, samtidig som vi viser solidaritet med våre kollegaer, sier Jacobsen.

Politiske domfellelser

Gruppen foretok en rettssaksobservasjon mot to straffeforfulgte advokater tilknyttet Progressive Lawyers Association, en organisasjon med sete i Istanbul. Forfølgningen av gruppen har pågått siden 2013.

- De to tiltalte advokatene, Barkin Timtik og Selçuk Kozağaçli, er de to siste i gruppen som ennå ikke har fått avsagt en endelig dom mot seg. De har vært fengslet siden 2017. Advokatene mener anklagene mot dem er basert på et politisk grunnlag, fordi de forfølges for å ha representert klienter som anklages for å være terrorister eller fiender av staten. De har selv vært høylytte i den rettspolitiske debatten, og vært relativt aktivistiske i sin protest mot det de oppfatter som urett, forteller Jacobsen.

Advokatene som blir forfulgt og myndighetene som forfølger dem, har tilsynelatende uforenlige oppfatninger av hva advokatrollen innebærer, forklarer hun.

- Det internasjonale samfunnet mener at det er en manglende forståelse for uavhengigheten til advokater, og for retten til ikke å bli identifisert med klienten. Et fryktløst forsvar av klientene man representerer er jo innbakt i advokatrollen, det er både FN, Menneskerettighetsutvalget og de fleste andre enige om. Likevel

Les mer

Flere saker fra Advokatbladet

- Vi registrerer at den ikke vil ramme saker som allerede er berammet, sier justitiarius Toril Marie Øie.
Advokatbladet 26.10.2021
Retten til å få en straffesak behandlet i to instanser, som var en viktig reform som skjerpet rettssikkerheten, er over tid blitt uthulet, skriver Dagbladet på lederplass.
Advokatbladet 26.10.2021
Ifølge Hurdalsplattformen er det opp til domstolledelsen, berørte kommuner og de ansatte om de ønsker å reversere eller beholde ny struktur. Men hvordan skal dette foregå i praksis, spør Adresseavisen på lederplass i dag.
Advokatbladet 26.10.2021
- Helt klart i strid med både den polske grunnloven og europeisk lov, mener dommer.
Advokatbladet 26.10.2021
Etter å ha jobbet inhouse og tilegnet seg mye spesialkunnskap, har to advokater i Bergen startet opp et firma med bærekraft som grunntanke i kontorfellesskap med andre fagdisipliner som tenker grønt.
Advokatbladet 26.10.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt