AddToAny

Tunisia - på vei tilbake til diktaturenes rekker?

Tunisia - på vei tilbake til diktaturenes rekker?
Har overgangsprosessen fra autoritært til demokratisk styre i Tunisia stagnert? Bistandsaktuelt har besøkt landet som neste år får en mer sentral plass i norsk utviklingspolitikk. Den 8. oktober i år, gikk en ny båt ned i Middelhavet.
En ny tragedie, lik dem vi er blitt vant til å høre om de siste årene. Menneskeliv forsvinner i havet og glir inn i anonyme statistikker. Det var likevel noe spesielt med denne båten, som ble sunket i en kollisjon med en marinefartøy. Størsteparten av de over førti omkomne var fra Sidi Bouzid i Tunisia.

Revolusjonens arnested

Sidi Bouzid er stedet i det tunisiske innlandet hvor frukt- og grønnsaksselgeren Mohamed Bouazizi i desember 2010 satt fyr på seg selv foran lokaladministrasjonen. Med det startet protestbølgen som fikk navnet Den arabiske våren.

Revolusjonen resulterte i at diktator Ben Ali og familie flyktet fra landet. I 2011 ble det holdt valg til nasjonalforsamling, et valg som ble vunnet av det mange anså for å være et islamistisk parti - Ennahda. Nye parlaments- og presidentvalgene i 2014, førte imidlertid til et maktskifte, og det sekulære Nidaa Tounes overtok regjeringskontorene mens partiets stifter, Beji Caid Essebsi, ble President.

Valgene i 2014 gikk fredelig for seg, Tunisia skinte som en fredelig fakkel i en region som ellers ble preget av borgerkriger, med Syria som det aller grimmeste eksempelet. Det lille landet på Afrikas nordtipp klarte å holde volden fra livet og ble kåret til «The Country of the Year» av The Economist, mens «Den Tunisiske Kvartetten» ble hedret med Nobels Fredspris året etter.

Fremtiden så, for første gang på mange år, lys ut for tunisiere flest, mens resten av verden så et håp for den arabiske verden i det tunisiske eksempelet.

Men så skjedde det. Terrorister angrep Bardot-museet i Tunis i januar 2015, og få månedere senere ble turister massakrert på stranden i Sousse. Idyllen var brutt og plutselig var Tunisia kjent for omverdenen som landet som sendte flest fremmedkrigere til krigen i Syria. Volden endret det som til da hadde vært en bemerkelsesverdig fredelig overgang fra diktatur til demokrati.

Nå, nesten tre år etter angrepene, risiskerer ungdommen fra Sidi Bouzid livet i båter på vei over Middelhavet. Hva er det som holder på å skje i Tunisia?

Uforholdsmessig store forventninger

- Tunisisk ungdom flykter ikke fordi de må, men fordi de kan, s

Les mer

Flere saker fra Bistandsaktuelt

Abort er endelig legalisert i Colombia. Med dette har landet tatt et viktig skritt i riktig retning, men det er langt igjen før alle har reell tilgang til aborttjenester, skriver Hanne Lotte Moen i Redd Barna.
Bistandsaktuelt 01.07.2022
Drøyt 12,6 milliarder kroner. Det var rekordsummen de største norske hjelpeorganisasjonene samlet inn til sitt internasjonale arbeid i fjor.
Bistandsaktuelt 01.07.2022
Danket ut 12 andre søkere. - Dette er drømmejobben, sier Tjørhom til NRK.
Bistandsaktuelt 30.06.2022
Flere tusen talibanere, alle menn, har samlet seg i et møte der framtiden for Afghanistan skal utformes.
Bistandsaktuelt 30.06.2022
Målet er å skape flere grønne lunger i en by der trærne har måtte vike for rask urbanisering.
Bistandsaktuelt 30.06.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt