130 barn og 40 voksne får tilbud om fullkost - tre måltider om dagen. I dag skal Ton servere kylling curry til lunsj, og blenderen går på høygir for å lage en barnevennlig currypasta av rene råvarer.
- Jeg er opptatt av å utfordre barna litt på ukjente råvarer og smaker, sier Ton.
Denne artikkelen er først publisert som en del av rapporten "Barnehagemat: Næring til liv, lek og læring", utarbeidet av Forbrukerrådet og Kost- og ernæringsforbundet. Barnehage.no publiserer den etter godkjenning fra Forbrukerrådet.
Parer kokkeferdigheter med retningslinjer
I overgangen fra restaurant til barnehage, har han paret egen kokkefaglig kunnskap med Helsedirektoratets retningslinjer for mat i barnehagen. De sier noe om antall måltider, tid mellom hvert måltid, og bruk av fisk, sukker og salt, for å nevne noe. På Grefsen stasjon er det fisk til lunsj to dager i uka, rødt kjøtt én dag, hvitt kjøtt én dag, og én dag med vegetarmat.
- Jeg planlegger ukesmenyer og handler inn til det, sier kokken.
Hver tirsdag får han levert varene han har bestilt, men for øvrig står han fritt til å supplere fra nærbutikken eller kolonial.no dersom han oppdager at han trenger noe mellom leveringsdagene.
Espira har over hundre barnehager i Norge, med til sammen over 9500 barn og 2700 ansatte. Barns helse, trivsel og utvikling er avhengig av et variert og godt kosthold, fastslår barnehagekonsernet. De tilbyr kurs og forelesninger om emnet til sine kokker, og disse har Ton deltatt på. Ellers står han fritt til å ta egne valg og styre kjø