AddToAny

Manglende mangfold i barnehagen

Tyskland har økt antall menn i barnehagen betraktelig, mens Norge står på stedet hvil.
Hvem som rekrutteres og arbeider i barnehagen til enhver tid, er ikke likegyldig. Barna og foreldrene bør møte et mangfoldig personale (Emilsen, Kjeldsaas Friis, 2023). Norge har høy andel mannlige ansatte i barnehager sammenlignet med resten av verden. Vi har sett politiske strategier for likestilling og mange års innsats for å rekruttere og kvalifisere mannlige barnehagearbeidere. I dag ser vi få strategier og tiltak. Dette innlegget viser hvordan Tyskland har økt antall menn betraktelig mens Norge står på stedet hvil.

20 PROSENT MENN
Den lave andelen mannlige ansatte i profesjonell omsorg for de yngste barna har vært på den internasjonale agendaen i flere tiår. Det er trist at vi, snart 30 år etter at det ble satt et nasjonalt mål om minst 20 prosent menn i barnehagen, fortsatt ikke har lyktes (Emilsen, Kjeldsaas Friis, 2023:10). Å rekruttere og beholde flere menn i sektoren har vært en uttalt målsetting fra styresmaktene i Norge. Bedre kjønnsbalanse handler om barnehagekvalitet. I OECD sin veileder om rekruttering av kvalifiserte profesjonsarbeidere er ett av tiltakene å stimulere menn til utdanning og arbeid innen tidlig barneopplæring og omsorg (OECD 2019, s. 20).
Arbeidsmarkedet i Norge er svært kjønnsdelt (Reisel, Skorge & Uvaag, 2019).
Dette gjelder også barnehagesektoren. Andelen menn i barnehagen har sakte, men sikkert økt i Norge i de siste tjue årene. I perioden fra 2000 til 2014 var det en økning fra 4,9 til 8,6 prosent. Andelen ligger nå på 10 prosent, og vekstkurven i figuren under viser en utflating. Tyskland har hatt lav andel menn, men antallet har i senere år økt betraktelig. Andelen menn av de som jobber i tyske barnehager nå, er 8 prosent (Federal Statistical Office, 2023).

FR
Gå til mediet

Flere saker fra Første steg

Å gå seg bort i skogen kan lære barna krisehåndtering, sier barnehagelærer Ive Tandberg. Hun mener naturen er den beste arenaen for livsmestring.
Første steg 08.03.2024
1 SVERIGE Kravstore foreldre
Første steg 08.03.2024
- Å elske barn akkurat slik de er, er noe av det barnehagelærerne kan lære av bøkene om Emil fra Lønneberget, sier Astrid Lindgrens barnebarn Olle Nyman.
Første steg 08.03.2024
Vi kan ikkje slutte å fortelje om konsekvensane av låg bemanning sjølv om vi ønskjer å skape eit positivt omdømme av barnehagen.
Første steg 08.03.2024
Elever har rett til å klage hvis de opplever å bli krenket eller mobbet av læreren. For barnehagebarn lar disse rettighetene vente på seg.
Første steg 08.03.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt