AddToAny

Tallerkenmodellen til hverdag og fest

Den amerikanske høsttakkefesten Thanksgiving er en høytid mange amerikanere setter svært høyt. Som høytider flest, er maten en viktig del av feiringen. Du har kanskje sett bilder av overfylte middagsbord med utallige retter som kranser rundt stjerna i midten: kalkunen. Men som høytider flest er det ikke nødvendigvis tallerkenmodellen, rikelig med grønnsaker, fiber og mager mat som står i fokus. Og nettopp derfor er det viktig å skille på høytid og hverdag. Å unne seg en skikkelig festmiddag går helt fint en gang iblant, men bør ikke utgjøre alt for mange av middagene gjennom året.
Uansett om anledningen er høytid og fest eller vanlig mandagsmiddag, er det lurt å ha tallerkenmodellen i bakhodet. Å forsyne seg rikelig med grønnsaker, én del kjøtt eller fisk og én del potet, ris eller pasta, gjør at måltidet blir sammensatt av ulike næringsstoffer, inneholder godt med fiber, gir en lavere blodsukkerstigning og metter godt og lenge. For uansett om det er hverdag eller fest, er det lurt å være snill med sin egen helse.
4 SIDER NAPP UT
Ragnhild Gjevre er klinisk ernæringsfysiolog og kostholds- og organisasjonsrådgiver i Diabetesforbundet.
Thanksgivingkalkun med løkog selleristuffing
Her er oppskrift p
Gå til mediet

Flere saker fra Diabetes

Jeg har nylig gitt ut boka «Syk eller frisk? Hvordan du kan føle deg frisk, selv om du er kronisk syk» (Gyldendal Akademisk, 2023).
Diabetes 19.09.2023
Gastroparese er ikke uvanlig hos personer med diabetes, men ofte oppdages ikke sykdommen. Personer med diabetes bør si fra til fastlegen hvis de har mageproblemer, sier overlege Trond Geir Jenssen.
Diabetes 01.11.2022
Diabetes 01.11.2022
Høyt blodsukker kan føre til mangel på psoriasin, et peptid som gir naturlig antibakteriell beskyttelse.
Diabetes 01.11.2022
Studier viser at det nye vektreduserende legemiddelet tirzepatide kan være like effektivt som fedmekirurgi.
Diabetes 01.11.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt