AddToAny

Susanna Wallumrød og Tuva Syvertsen synes det er frigjørende å jobbe med andres tekster

TEMA: Musikk kan heve et dikt opp av papiret, eller ødelegge det fullstendig. Hva motiverer musikere, låtskrivere og komponister til å tonesette poesi?
Hun beskriver smerte så presist, sier Tuva Syvertsen, om tiltrekningen mot Gunvor Hofmos diktning.

I 2011 gir Valkyrien Allstars (nå Valkyrien) ut albumet Ingen hverdag, der to låter er tonesetninger av Hofmos dikt. Samme år slipper Susanna Wallumrød Jeg vil hjem til menneskene - en hel skive viet lyrikeren mange mener har fått ufortjent liten plass i norsk litteraturhistorie. Hva er det med Gunvor Hofmo som utløser den musikalske skapertrangen?

- Jeg følte det var en forbindelse der, at jeg kunne lage musikk til diktene, jeg kunne synge dem, forteller Susanna.

Slik er det ikke med alle tekster. Noen er lenka til papiret og kommer seg aldri derifra.

- Det traff meg i hodet, hjertet og magen

Lyset du treng finst.

Randi Tytingvåg slutter å skrolle. I Facebooks informasjonsinflasjon, i ordstrømmen som skyller mening ut på åpent hav, ligger denne dråpen igjen:

Lyset du treng finst.

- Det traff meg i hodet, hjertet og magen.

Et dikt av lyriker og psykolog Helge Torvund. Hans korteste. Denne morgenen har han delt det på Facebook-veggen sin.

- Det er så presist og samtidig så poetisk - en vanskelig kombinasjon, sier Randi, som på impuls skriver en takk til Helge, for hans raushet, for at han har gitt henne en så god start på dagen.

Lite aner hun at dette er begynnelsen på et nært og åpent samarbeid, som til slutt munner ut i hennes siste plate: The Light You Need Exists.

Den faste trioen: Randi Tytingvåg Trio består av Randi på vokal, Dag Vagle (.t.h.) på gitar og vokal, og Erlend E. Aasland på tenorgitar, mandolin, banjo og vokal. Plata The Light You Need Exists er blitt til i samarbeid med lyriker Helge Torvund.

Johanneswberg@me.com

- Et Messenger-produkt

Randi har alltid skrevet tekstene til sangene sine, men på denne siste plata deler hun opphavsretten med Helge Torvund. Å jobbe tett på en erfaren lyriker har vært «den inspirasjonen jeg ikke ante jeg trengte.»

Noen minutter etter at hun har publisert en takk på Helges Facebook-vegg, dukker en melding opp i Messenger: «Ja, men kan ikke du prøve å lage en sang av dette da?»

Platecover

Kort fortalt: Slik ble det. På engelsk, det språket Randi skriver sanger på.

- The Light You Need Exists ble tittellåta på albumet. Jeg pleier å kalle den et Messenger-produkt, sier Randi, som vi intervjuer over FaceTime. Selvsagt.

- På en måte var det litt juicy for meg

Svart novemberkveld i Oslo. Yr som gjør asfalten glatt og hodet vått. Vi kunne ikke bestilt en bedre kulisse for intervjuet om «mørkets sangerske» - Gunvor Hofmo. Det var historien om lyrikeren som først fascinerte Tuva.

- Det begynte med at jeg skjønte at hun var lesbisk. Da ble jeg nysgjerrig, og så leste jeg en del av diktene hennes og Ruth Maiers dagbok.

Susanna

Les mer

Flere saker fra Musikkultur

- Hvis man velger å fjerne kompensasjonsytelsen til frilansere, vil det gå direkte utover kulturtilbudet, mener scenograf Marie Löwendahl.
Musikkultur 23.09.2020
MIN MENING: På mange områder ligger kunsten i forkant av samfunnsutviklingen. Min erfaring er at det ikke alltid gjelder mangfoldsarbeidet, skriver Siri Haugan Holden.
Musikkultur 22.09.2020
En rekonstruksjon av et nasjonalt traume var en av de store vinnerne under kveldens heddaprisutdeling: «03:08.38 - Tilstander av unntak». Forestillingene «Raskolnikov» og «Triologien» på Det Norske Teatret stakk også av med mange priser.
Musikkultur 20.09.2020
Å få pensjonsvedtektene inn i tariffavtalen i Oslo kommune har vært et viktig krav fra Creo og de andre LO-forbundene i flere år. Svaret fra arbeidsgiversiden er fortsatt nei. Nå venter mekling og mulig streik.
Musikkultur 16.09.2020
- Det vi er mest fornøyd med, bortsett fra lønnstillegget, er at vi nå er enige med KS om at man skal få lønnsmessig innplassering for pedagogikken, sier Creo-leder Hans Ole Rian om årets kommuneoppgjør.
Musikkultur 16.09.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt