Ren Mat
10.03.2020
Denne oppskriften baserer seg på spontangjæring med villgjær, det vil si å bruke honningens egen gjær. Oppskriften er relativt fri, følg med og smak deg frem.
Som nevnt i teksten kan vi selv velge blandingsforhold, jo mer honning og jo kortere gjæringstid, desto søtere og fyldig resultat. Les om blandingsforhold i artikkelen.
honning, økologisk vann en neve rosiner, økologiske tilsetninger som ferske urter, blomster, frukt (valgfritt) UTSTYR gjæringskar (gjerne bøtteform, må kunnes røres i) ballongformet kar (valgfritt, men anbefalt) lokk med gjærlås til alle kar hevert stor sleiv/meskespade silepose til eventuelle tilsetninger flasker med patentkork/annen beholder starsan e.l. rens oechselvekt, til måling av sukkerinnhold (valgfritt) ph-strips, til måling av syreinnhold (valgfritt) VASKING
Start med å vaske alt av utstyr med f. eks. Starsan. Bruker du mindre beholdere i glass kan disse kokes.
Under gjæringsprosessen skal karet helst stå i et varmt rom, over 23 grader, for å hjelpe gjæringen i gang.
LAG HONNINGVANN
Ha kaldt/romtemperert vann i gjæringsk
Gå til mediethonning, økologisk vann en neve rosiner, økologiske tilsetninger som ferske urter, blomster, frukt (valgfritt) UTSTYR gjæringskar (gjerne bøtteform, må kunnes røres i) ballongformet kar (valgfritt, men anbefalt) lokk med gjærlås til alle kar hevert stor sleiv/meskespade silepose til eventuelle tilsetninger flasker med patentkork/annen beholder starsan e.l. rens oechselvekt, til måling av sukkerinnhold (valgfritt) ph-strips, til måling av syreinnhold (valgfritt) VASKING
Start med å vaske alt av utstyr med f. eks. Starsan. Bruker du mindre beholdere i glass kan disse kokes.
Under gjæringsprosessen skal karet helst stå i et varmt rom, over 23 grader, for å hjelpe gjæringen i gang.
LAG HONNINGVANN
Ha kaldt/romtemperert vann i gjæringsk