AddToAny

Spår kryptosmell for bankene

Spår kryptosmell for bankene
Daglig leder Lasse Meholm i konsulentselskapet Finansit AS mener bankene står overfor store omstillinger og i fare for å tape betydelige forretningsvolumer til nye aktører som driver betalingsformidling ved hjelp av kryptovaluta,
e-penger og blokk -k jedeteknologi.

Svein-Thore Gran Foto: Sjur Anda

Meholm har tidligere vært ansatt både i Nordea og DNB innen den digitale transformasjonen og ny teknologi. Han mener bankene har seg selv å takke for at det nå kommer mange aktører basert på kryptovaluta, e-penger og blokk -k jedeteknologi som gjør at tradisjonelle bankers infrastruktur for pengeoverføringer, fremstår som både treg og kostbar.

GREED IS GOOD

Han minner om bakgrunnen for at Satoshi Nakamoto lanserte ideen om b itcoin på halloweendagen i 2008. Det var etter at finanskrisen var et faktum i USA, og altså etter at ni millioner amerikanerne hadde mistet jobben og fem millioner amerikanerne var blitt kastet ut av husene sine. Dette var et resultat av den såkalte subprime -krisen som skyldtes at finansinstitusjonene ga lån til mennesker som var helt ute av stand til å betjene dem. Folk var med andre ord fly forbannet på bankene.

- Bankene var grådige, og de hadde medarbeidere som var grådige og utelukkende var drevet av egne bonuser gjennom å selge lån. Dette førte til tap av tillit og at noen begynte å se på hvordan man kunne lage et finansielt system med pengeoverføringer utenfor det etablerte finansielle systemet. Derfor er bankene skyld i at b itcoin kom til verden, og har laget ris til egen bak, sier Meholm.

UTSATT FOR SJOKK

S poler vi raskt frem til 2019, er de etablerte bankene og deres infrastruktur for betalingsoverføringer i ferd med å bli utsatt for et sjokk og svært utfordrende konkurranse nettopp fra forbedrede utgaver av digitale valutaer og blokk -k jedeteknologi. Dagens løsninger i betalingsinfrastrukturen til de etablerte bankene, er både dyre og pengeoverføringer tar lang tid, mener Meholm.

Bankene var grådige

I gjennomsnitt koster det kundene syv prosent av transaksjonsbeløpet, og overføringer mellom land tar ofte tre dager. I fjor utgjorde gebyrene kundene måtte betale, 500 milliarder kroner. Bankene binder også opp store beløp for å få betalingssystemet til å fungere.

Riktignok er det forbedringer på gang for å øke hastighe

Les mer

Flere saker fra Finansfokus

Bankene har en sentral rolle i utviklingen av kontantstøtten til næringslivet. IT-guru Torgeir Waterhouse råder staten til å tenke så enkelt som mulig.
Finansfokus 06.04.2020
Nå begynner detaljene å komme på plass for utbetaling av kontantstøtte til næringslivet som er rammet av koronakrisen. Med planlagt oppstart 17.
Finansfokus 03.04.2020
I forbindelse med oppussing hjemme, fikk Gro Anita Lybeck håndverkeren til å bli ny kunde i Jernbaneper sonalets bank- og forsikring.
Finansfokus 03.04.2020
Torsdag 16. april er etter det Finansfokus erfarer "D-dagen" for systemet som skal håndtere kontantstøtten til de koronarammede norske bedriftene. Da skal de første søknadene og transaksjonene kunne utføres i det nye, spesialtilpassede systemet.
Finansfokus 02.04.2020
Koronaviruset har snudd hverdagen opp ned for rådgiverne på bedriftsmarkedet. - Vi møter mye uro og usikkerhet, noen ganger fungerer vi nesten som psykologer i møtet med kundene, sier Karen Nilsen i Sparebanken Vest.
Finansfokus 02.04.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt