AddToAny

Solid om bosetting i møte med rus, psykiske helseproblemer og mulig voldsrisiko

Boligsosialt arbeid er satt på dagsorden de siste årene. De aller fleste i Norge bor godt, eierlinjen står sterkt og hele åtte av ti eier sin egen bolig. Samtidig er om lag 179.
000 personer vanskeligstilte på boligmarkedet, og mange av disse har rusog psykiske lidelser. Den nasjonale strategien for den sosiale boligpolitikken (2021-2024) samler og målretter den offentlige innsatsen overfor vanskeligstilte på boligmarkedet. Strategien bygger videre på de erfaringene, tiltakene og samarbeidsstrukturene som ble utviklet under Bolig for velferd (20142020). Hovedmålene i strategiene er at alle skal bo godt og trygt, at alle med behov for tjenester skal få hjelp til å mestre boforholdet og at den offentlige innsatsen skal være helhetlig og effektiv (KMD, 2021).

MED DISSE strategiene som bakgrunn, er boken Sammen om trygg bosetting et viktig bidrag som tar opp mange av de utfordringene velferdstjenestene står i når det gjelder bosetting og oppfølging av personer med rus- og psykiske lidelser. Inger Lise Skog Hansen, Ketil Bråthem og Terje Olsen har redigert en lettlest bok som består av ni kapitler, med god struktur og oppbygning. Boken er et resultat av innovasjonsprosjektet Sammen om bolig. (Prosjektet beskrives i bokens appendiks). En styrke i boken er at den har med fortellinger fra informantene i prosjektet, både brukere og ansatte. Flere ansatte som deltok i prosjektet er også medforfattere i boken.
Introduksjonskapitlet er skrevet av Inger Lise Skog Hansen. Forfatteren introduserer raskt temaer som samarbeid, økt kommunalt ansvar, brukere som ikke passer inn i systemene og muligheter for bosetting. Videre skisserer hun hva som venter leseren i de ulike bidragene som kommer senere i boken. I neste kapittel drøfter samme forfatter, med innspill fra Trond Brækhus, kommunens og spesialisthelsetjenestens økende ansvar for å gi tjenester og oppfølging. Diagnose i spesialisthelsetjenesten eller funksjon i kommunen er en stor systemforskjell som blir be
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra Fontene forskning

Medvirkning er et begrep flittig brukt i både festtaler og lovverk, men fortsatt opplever mennesker i møte med velferdsstaten å bli snakket til, ikke med. Hvorfor er det så vanskelig?
Fontene forskning 14.12.2023
Hensikten med denne artikkelen er å bidra med kunnskap om hvordan gård-skole-tilbud kan legge til rette for personlig utvikling og yrkesvalg for elever med faglige og/eller sosiale vansker på ungdomstrinnet. Artikkelen bygger på kvalitative telefonintervjuer med ti ungdommer i alderen 16-18 år som hadde et slikt tilbud da de gikk på 9. og 10. trinn.
Fontene forskning 14.12.2023
Boka handler om det som i fagsjargongen i barnevernet kalles ettervern, selv om slikt «vern» i lovverket nå omtales som Hjelpetiltak til ungdom over 18 år (§ 3-6).
Fontene forskning 14.12.2023
? «CHILDREN WITH DISABILITIES and UN rights conventions» er et partnerskapsbasert prosjekt for gjensidig utveksling mellom Norge og Tanzania.
Fontene forskning 14.12.2023
Artikkelens tema er betraktninger rundt det å flytte ut av foreldrehjemmet som ung voksen med en utviklingshemming. Informantene er åtte unge voksne med Downs syndrom og 25 foreldre, og artikkelen har en kvalitativ tilnærming med intervjuer og tematisk analyse. Funnene avdekker ulike posisjoner mellom foreldre og unge voksne når det gjelder ønsker og behov knyttet til å bo utenfor foreldrehjemmet.
Fontene forskning 14.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt