Ren Mat
22.09.2017
Hjemmegjort er velgjort, også snaps! Den skal modne, og må derfor tilberedes i god tid før den skal nytes. Vi har besøkt en som alt har begynt med forberedelsene til jul.
EN PORTAL av grønne blader viser at vi er på rett vei til Auen Urtegård. Langs stien vokser ville urter og blomster; spansk kjørvel, bergmynte, marikåpe, såpeurt og geitrams. Over nypebusker og lupiner rager et stort valnøttre. I 30 år har Anne Gundersen, Anne på Auen på folkemunne, dyrket økologiske urter i Siljan i Telemark. I hagen til Anne er det lett å finne roen. Duften av blomster og skog blander seg med en behagelig summetone. Tidligere i vår fikk hun sine første bikuber, en naturlig del av den ville, frodige hagen. Ingen bier, ingen blomster. Honningen slynger Anne selv og den smaker søtt og godt av floraen i urtehagen.
Hundrevis av ulike sorter dyrkes på den gamle gården med en historie helt tilbake til middelalderen, og er tildelt merket Olavsrosa av stiftelsen Norsk Kulturarv. Gamlestua er fra 1750 og det er her vi finner Anne, sittende på benken utenfor. I en stor bøtte renser hun nyper rene for frø til marmelade. - Det tar tid og er en omstendelig prosess. Men det er litt som meditasjon, og så blir det så godt! Regnet pøser ned og Anne inviterer oss inn i på kaffe og loff med nypemarmelade.
I VINDUSKARMENE og på kjøkkenbenken står det flasker fylt med urter og sprit, Annes egne snapsblandinger med urter fra hagen. Årgangene er fra tiår tilbake med navn som "Siljan-snaps" og "Damenes likør". Prikkperikumsnapsen er fra 2003. Hos Anne er snapsen en selvskreven drikk rundt juletider.
Gå til medietHundrevis av ulike sorter dyrkes på den gamle gården med en historie helt tilbake til middelalderen, og er tildelt merket Olavsrosa av stiftelsen Norsk Kulturarv. Gamlestua er fra 1750 og det er her vi finner Anne, sittende på benken utenfor. I en stor bøtte renser hun nyper rene for frø til marmelade. - Det tar tid og er en omstendelig prosess. Men det er litt som meditasjon, og så blir det så godt! Regnet pøser ned og Anne inviterer oss inn i på kaffe og loff med nypemarmelade.
I VINDUSKARMENE og på kjøkkenbenken står det flasker fylt med urter og sprit, Annes egne snapsblandinger med urter fra hagen. Årgangene er fra tiår tilbake med navn som "Siljan-snaps" og "Damenes likør". Prikkperikumsnapsen er fra 2003. Hos Anne er snapsen en selvskreven drikk rundt juletider.