AddToAny

Snaps til jul

Snaps til jul
Hjemmegjort er velgjort, også snaps! Den skal modne, og må derfor tilberedes i god tid før den skal nytes. Vi har besøkt en som alt har begynt med forberedelsene til jul.
EN PORTAL av grønne blader viser at vi er på rett vei til Auen Urtegård. Langs stien vokser ville urter og blomster; spansk kjørvel, bergmynte, marikåpe, såpeurt og geitrams. Over nypebusker og lupiner rager et stort valnøttre. I 30 år har Anne Gundersen, Anne på Auen på folkemunne, dyrket økologiske urter i Siljan i Telemark. I hagen til Anne er det lett å finne roen. Duften av blomster og skog blander seg med en behagelig summetone. Tidligere i vår fikk hun sine første bikuber, en naturlig del av den ville, frodige hagen. Ingen bier, ingen blomster. Honningen slynger Anne selv og den smaker søtt og godt av floraen i urtehagen.
Hundrevis av ulike sorter dyrkes på den gamle gården med en historie helt tilbake til middelalderen, og er tildelt merket Olavsrosa av stiftelsen Norsk Kulturarv. Gamlestua er fra 1750 og det er her vi finner Anne, sittende på benken utenfor. I en stor bøtte renser hun nyper rene for frø til marmelade. - Det tar tid og er en omstendelig prosess. Men det er litt som meditasjon, og så blir det så godt! Regnet pøser ned og Anne inviterer oss inn i på kaffe og loff med nypemarmelade.

I VINDUSKARMENE og på kjøkkenbenken står det flasker fylt med urter og sprit, Annes egne snapsblandinger med urter fra hagen. Årgangene er fra tiår tilbake med navn som "Siljan-snaps" og "Damenes likør". Prikkperikumsnapsen er fra 2003. Hos Anne er snapsen en selvskreven drikk rundt juletider.
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Om eg fortel deg at huda di er eit økosystem, kva ynskjer du å gje ho?
Ren Mat 01.12.2023
Reins Kloster Akevitt, ble først lansert i 2012 etter at Reins Kloster og 3-4 andre gårder med tidligere tilknytning til Klosteret gikk sammen for å lage Norges første økologiske akevitt.
Ren Mat 01.12.2023
DEN GRØNNESTE VINEN er den som ikke drikkes. Slik resonneres det i hvert fall rundt strøm som ikke brukes.
Ren Mat 01.12.2023
Du trenger
Ren Mat 01.12.2023
Julen er høysesong for å nyte vår nasjonalsprit norsk akevitt. Brennevinet har i løpet av de siste tiårene gått fra å være ansett som fattigmanns trøst til å bli en nasjonal merkevare som kan måle seg med hvilken som helst importert brennevin.
Ren Mat 01.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt