Ren Mat
15.06.2020
Gjennom produksjon av hylleblomstsaft og -sirup foredler Mie Dahlmann Jensen aromaen av duggfrisk sommermorgen i Øst-Telemark.
KAN DU HUSKE å ha sett hylleblomstsaft i butikken? Besøker du en forretning i et av våre naboland er søt og mild drikke fra svarthyll et vanlig syn. Kanskje kjenner du det som fläderblomstsaft? Men her hjemme har det ikke vært så vanlig, verken i butikker eller på restauranter. Dette ville Mie Dahlmann Jensen gjøre noe med.
- Jeg flyttet til Norge som 19-åring for å studere friluftsliv, først i Lofoten og siden i Bø i Telemark. Å lage hylleblomstsaft fra treet hjemme i hagen var en sommertradisjon for meg i Danmark. I tillegg vokste jeg opp med hyllebærsuppe à la mormor hver høst. Da jeg etter hvert fikk barn, og ikke kunne reise tilbake hver juni, begynte jeg å lete etter hylleblomster i Norge, og fant trær mange steder, blant annet i Dalen og på Gvarv. Jeg fikk tillatelse fra eieren til å plukke og lage saft, og undret meg over hvorfor man ikke kunne få kjøpt hylleblomst i Norge, forteller Mie.
HVORFOR DET VAR HYLL som «satte hjertet i galopp», hadde flere årsaker. - En blanding av hull i markedet og en glede over å dele noe som er så godt, sier gründeren. Hun fikk støtte fra Innovasjon Norge i 2013, og sakte men sikkert har «Hyllest» vokst i sortiment og salgskanaler.
Gå til mediet- Jeg flyttet til Norge som 19-åring for å studere friluftsliv, først i Lofoten og siden i Bø i Telemark. Å lage hylleblomstsaft fra treet hjemme i hagen var en sommertradisjon for meg i Danmark. I tillegg vokste jeg opp med hyllebærsuppe à la mormor hver høst. Da jeg etter hvert fikk barn, og ikke kunne reise tilbake hver juni, begynte jeg å lete etter hylleblomster i Norge, og fant trær mange steder, blant annet i Dalen og på Gvarv. Jeg fikk tillatelse fra eieren til å plukke og lage saft, og undret meg over hvorfor man ikke kunne få kjøpt hylleblomst i Norge, forteller Mie.
HVORFOR DET VAR HYLL som «satte hjertet i galopp», hadde flere årsaker. - En blanding av hull i markedet og en glede over å dele noe som er så godt, sier gründeren. Hun fikk støtte fra Innovasjon Norge i 2013, og sakte men sikkert har «Hyllest» vokst i sortiment og salgskanaler.