BUSKAP
14.09.2020
1 900 mjølkeprodusentar 15 kyr eller færre, men leverte mjølk som tilsvarar forbruket av drikkemjølk til 1,7 mill. nordmenn.
Med berre 3 prosent dyrkbar areal i Norge ligg gardane spreidd; ofte med store besetningar på flate område som Austlandet, Jæren og Trøndelag, og mindre gardar med bratt terreng langs kysten. Vi har no ca. 7 500 aktive mjølkeprodusentar i landet som til saman leverer ca. 1 500 millioner liter mjølk. Til samanlikning har Sverige ca. 3 200 produsentar som leverer 2 700 millioner liter mjølk. Om lag 25 prosent av produsentane i Norge har 15 eller færre kyr. Kva skjer med disse når nye krav til bygningar og dyrevelferd trer i kraft i 2024 og 2034?
«Corona-mode»
Korona-pandemien har ført til ei krise vi ikkje har opplevd maken til i fredstid. Svak krone, dyrare importvarer og stopp i grensehandelen mot Sverige har auka behovet for norsk matproduksjon. Tine og Nortura gjer grep for å få inn meir mjølk og dyr til slakt. I følgje ekspertane blir dette heller ikkje siste «krisa» vi vil oppleve; dei spår pandemiar/virus, antibiotikaresistente bakteriar og klimakriser òg i framtida. Har vi då råd til å late ressursane våre ligge unytta og ikkje ha kontroll på matforsyninga?
Meir enn berre matproduksjon
I
Gå til mediet«Corona-mode»
Korona-pandemien har ført til ei krise vi ikkje har opplevd maken til i fredstid. Svak krone, dyrare importvarer og stopp i grensehandelen mot Sverige har auka behovet for norsk matproduksjon. Tine og Nortura gjer grep for å få inn meir mjølk og dyr til slakt. I følgje ekspertane blir dette heller ikkje siste «krisa» vi vil oppleve; dei spår pandemiar/virus, antibiotikaresistente bakteriar og klimakriser òg i framtida. Har vi då råd til å late ressursane våre ligge unytta og ikkje ha kontroll på matforsyninga?
Meir enn berre matproduksjon
I