AddToAny

Slipp grisen fri

Slipp grisen fri
Produksjonsdyrene på norske bondegårder er i verdensklasse på de fleste områder: Dyrene har lite sykdommer, og trenger sjelden antibiotika, de har gode genetiske egenskaper, besetningene er relativt små og de gir oss trygge matprodukter. Men er det bra nok?
VETERAN INNEN FRILANDSGRIS
- SER DU DISSE FIRE HJERTENE med tallene 1 til 4 i? Nestoren innen økologisk frilandsgris i Norge, Heinrich Jung i Åsnes, peker på en reklamepamflett for Gildes kampanje Griseløftet. Den gjennomsnittlige matkunden - deg og meg - har blitt stadig mer opptatt av dyrevelferd når vi handler mat. Det ønsker også vår desidert største markedsfører av kjøttvarer å forholde seg til. Vi ber Jung om å vurdere dette tiltaket for å vinne kampen om ribbekundene før jul. Griseløftet er på produktene visualisert med noe som framstår som en merkeordning, og består av en skala fra 1 til 4 i form av hjerter forsynt med en nummerverdi. Edelgrisen er tildelt nest beste nivå 3, mens EU-grisen og den «vanlige» norske er på henholdsvis nivå 1 og 2. Helt på toppen av kvalitetsskalaen rager utegrisen, på nivå 4. Ha! Gilde innrømmer altså at utegrisen er best?

HEINRICH ER LIKEVEL KRITISK. - Du ser at de fire hjertene har like stor innbyrdes avstand, som om skalaen er jevnt stigende. Det er bare tull, vet du. I virkeligheten burde utegrishjertet være helt her borte. Heinrich tegner et hjerte med fingeren på bordet, godt utenfor Gildebrosjyren. - Så stor forskjell er det på konvensjonelt grisehold og frilandsgrisen.
Jung peker på de enkelte punktene i klassifiseringen. - Å øke plassen i bingen til hvert griseindivid med 15 % blir ikke så imponerende, hvis utgangspunktet er så lite som 0,9 kvadratmeter ...
Han mener likevel at det er bra at Gilde ønsker å snakke om dyrevelferd, men mener at det er langt igjen til mål. Å produsere billig mat i store volumer og samtidig sørge for god dyrevelferd, blir som å stå i spagaten, mener Heinrich.
- Min far pleide å si at du kan ikke være litt gravid, sier han med en latter, og legger til;
- Det er veldig mye godt konvensjonelt grisehold i Norge, og økologisk produksjon og frilandsgrisehold har også sider ved seg som må forbedres. Utfordringen for regelverkene til Debio, Nyt Norge og andre, er at rigide regler er svært vanskelige å definere godt nok. Til syvende og sist må du selv definere hvilke etiske holdninger du skal ha i driften.

HAN ØNSKER Dyrevernalliansens nye merkeordning velkommen.
- Da er de tydelige på at de ikke har som agenda å avskaffe produksjonsdyrene, sier Jung. Han peker mot tre svære dundrer med smågriser springende mellom beina på seg.
- Se på disse flotte purkene her ute på beitet. Ved at vi lar dem få grisunger, med naturlig inseminasjon og alt, så gir vi dem et ordentlig liv på dyrets egne premisser. Ungene blir slaktegris, de aller fleste av dem, men uten slakt ville heller ikke purka være i live. Vi kan godt se på grisen på samme måte som vi vurderer en bikube, ikke bare som individer, men at hele populasjonen er som ett individ. Jeg ønsker å la purkestammen leve evig, og da hører slakting med som en naturlig beskatning av grisen, mener bonden.

HEINRICH UTFORDRER I
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Om eg fortel deg at huda di er eit økosystem, kva ynskjer du å gje ho?
Ren Mat 01.12.2023
Reins Kloster Akevitt, ble først lansert i 2012 etter at Reins Kloster og 3-4 andre gårder med tidligere tilknytning til Klosteret gikk sammen for å lage Norges første økologiske akevitt.
Ren Mat 01.12.2023
DEN GRØNNESTE VINEN er den som ikke drikkes. Slik resonneres det i hvert fall rundt strøm som ikke brukes.
Ren Mat 01.12.2023
Du trenger
Ren Mat 01.12.2023
Julen er høysesong for å nyte vår nasjonalsprit norsk akevitt. Brennevinet har i løpet av de siste tiårene gått fra å være ansett som fattigmanns trøst til å bli en nasjonal merkevare som kan måle seg med hvilken som helst importert brennevin.
Ren Mat 01.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt