AddToAny

Skikkelig gode nyheter

Skikkelig gode nyheter
- Jeg synes det er veldig bra at likestillingsministeren nå foreslår å styrke bedriftenes aktivitets- og rapporteringsplikt i likestillingsloven.
I If måtte vi gjøre jobben selv, men vi fikk til slutt den statistikken vi trengte for å få nødvendig fokus på å utjevne utilsiktede lønnsforskjeller, sier hovedtillitsvalgt Ingar Brotnov.

Svein Åge Eriksen Foto: Sjur Anda

Det nye lovf orslaget innebærer at aktivitetsplikten for alle arbeidsgivere tydeliggjøres og konkretiseres, og at arbeidsgivere pålegges enten dokumentasjons- eller redegjørelsesplikt.

De viktigste endringene i forslaget er at arbeidsgivernes aktivitetsplikt blir tydeligere og mer konkret. Alle arbeidsgiverne skal hindre sammensatt diskriminering, og de får en tydeligere plikt til å søke å hindre seksuell trakassering og kjønnsbasert vold. Arbeidsgivere i offentlige virksomheter og i private virksomheter med mer enn 50 ansatte får en mer konkretisert aktivitetsplikt: inkludert en plikt til å gjennomføre lønnskartlegging fordelt på kjønn, og å kartlegge bruken av ufrivillig deltidsarbeid. For private virksomheter med mellom 20 og 50 ansatte gjelder dette kun dersom en av arbeidslivets parter krever det. Ellers får disse bedriftene en generell aktivitetsplikt.

IF TOK KAMPEN

Hovedtillitsvalgt Ingar Brotnov i If Skadeforsikring NUF og de andre tillitsvalgte i selskapet har god kjennskap til det nye lovforslaget. I 2015 startet de arbeidet med å få mer detaljert lønnsstatistikk fra ledelsen for å kunne gjøre en best mulig jobb som tillitsvalgte i lønnsforhandlingene. Finansforbundet og de tillitsvalgte i If mente at den lønnsstatistikken som de mottok fra HR-avdelingen, ikke var tilstrekkelig for å følge opp lønnsutviklingen for alle i regulativet. Ledelsen på sin side mente at de hadde gitt de tillitsvalgte god tilgang til anonymisert informasjon om lønnsutviklingen i selskapet fordelt på kjønn. Dette var de tillitsvalgte ikke enige i og til slutt meldte de If-tillitsvalgte saken inn som et tariffbrudd. Det var tolkningen av Hovedavtalens paragraf 14 nr. 5 som var stridens kjerne, men også bestemmelsene om likelønn stod sentralt.

Etter f�

Les mer

Flere saker fra Finansfokus

Grete Elin Gaulen fikk mulighet til å reise til India for å lære ny kultur og nye kollegaer å kjenne. Det ble en fin opplevelse å bli kjent med sourcingpartnere og deres arbeidshverdag på andre siden av jordkloden.
Finansfokus 16.08.2019
Nordmenn har over 7000 milliarder av formuen sin plassert i bolig. Kun omkring 170 milliarder i fond eller aksjer. Hvorfor er det slik, var spørsmålet som ble stilt på et arrangement under Arendalsuka.
Finansfokus 15.08.2019
Som summer interns i DNB får Jon Ludvik Dæhlie Rosenberg og Katharina Palm større utfordringer i sommerjobben enn de fleste.
Finansfokus 14.08.2019
Det går en lun tråd gjennom hele DNB. Siden i fjor vår har ansatte fra hele landet strikket etter arbeidstid. Gjennom Amandaprosjektet fordeles strikkeproduktene ut til alle landets nyfødtintensivavdelinger.
Finansfokus 13.08.2019
- Arbeidsgiver må ha beslutningsrett når det gjelder plassering av den daglige og ukentlige arbeidstiden, men arbeidstiden skal selvfølgelig drøftes med de tillitsvalgte, sier arbeidslivsdirektør Run a Opdal Kerr i Finans Norge.
Finansfokus 12.08.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt