AddToAny

Sivilsamfunn i koronaens tid

Sivilsamfunn i koronaens tid
UTSYN: Korona-viruset sprer seg og preger hele samfunnet. Sivilsamfunnet er en kjemperessurs i denne situasjonen, men møter også store begrensninger og er på mange måter truet.
Vi må ikke undervurdere behovet for et oppegående sivilsamfunn i krisetider.

De siste ukene har land etter land stengt ned. Folk har blitt sendt hjem fra skole og jobb og fått beskjed om å holde seg inne. Det er innført karantene og portforbud og straff for å bryte reglene. Grenser er stengt og alle arrangementer med mange mennesker avlyst eller forbudt.

Sivilsamfunnet utfordres praktisk og politisk når samfunnet stenges ned, under kontroll av myndighetene, for å redde liv og hindre spredning av korona-viruset.

Mistet virkemidler

Folk og deres organisasjoner har mistet mange av sine vanlige arbeidsmetoder og virkemidler. De kan ikke treffes fysisk for å planlegge, diskutere strategier, enda mindre demonstrere. Dette skjer etter at vi i hele fjor opplevde massive protester i mange land mot økende ulikhet og vanstyre. I mars i år gjorde kvinnedagen inntrykk.

Kvinner over hele Latin-Amerika gikk ut i gatene med sine grønne skjerf, som symboliserer krav om likestilling og legalisering av abort. Sett på bilder, virket marsjene i Santiagos gater uendelig lange. Dagen etter trakk kvinner i Chile og Mexico seg bort fra gatene, de gikk til streik, og viste på den måten hvor viktige kvinner er hjemme og i arbeidslivet. De hadde fått nok av vold, overgrep og urett. I mars var nye streiker og protester for fred og mot regjeringens politikk planlagt i Colombia, som en oppfølging etter de massive

Les mer

Flere saker fra Bistandsaktuelt

Norske sivilsamfunnsorganisasjonar får i disse dager 4,3 milliardar kroner til innsats i fattige land. Dette er det største samlet avtalebeløpet noen gang, skriver Utenriksdepartementet i en pressemelding.
Bistandsaktuelt 02.06.2020
Latinamerikanske land gjenåpner på tross av stor smitteøkning * WHO sier de vil fortsette å samarbeide med USAID * Minst 15 døde etter tropisk storm i El Salvador * Nytt ebolautbrudd i Kongo
Bistandsaktuelt 02.06.2020
I Guatemala og El Salvador heiser de fattige hvite flagg for å signalisere at de ikke har mat i huset. Myndighetene har stengt småbutikker og matmarkeder hvor fattige handler mat og offentlig transport er begrenset.
Bistandsaktuelt 02.06.2020
Norge er best rustet i verden til å fase ut oljeproduksjonen raskt, ifølge en ny studie. Det må gjøres for å gi plass til utviklingsland i det globale karbonbudsjettet, sier en av forskerne bak studien.
Bistandsaktuelt 02.06.2020
Manaus er blant byene i Brasil som er hardest rammet av koronapandemien, men desinformasjon og mangel på testing skaper utfordringer.
Bistandsaktuelt 30.05.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt