AddToAny

Side ved side

Side ved side
Høytidene innebærer ofte mye tung og fet kjøttmat. Men det er ingen grunn til å vente til nyttårsforsettene med å inkludere flere vegetarmåltider i kosten. Tiden er inne for at nye klassikere som cashewnøttstek og vegisterkaker kan få plass på julebordet ved siden av ribba og juletorsken. Og blir det rester fra julemiddagen? Prøv en hvit pizza med pinnekjøtt. Rart, sier du? Vent til du har prøvd.
... Husk deilig ost på toppen, og kanskje en dæsj tyttebær! DET ER FÅ TING som definerer julen mer enn maten. Lukten av ribbe eller pinnekjøtt som brer seg rundt i huset. Pepperkakebaking med tyvspising av deigen underveis. Høytidsstemt kalkun og tørre bobler på årets siste kveld.
For mange er det vanskelig å se for seg hvordan jul kan bli jul uten den maten de har tilberedt og spist på samme måte gjennom hele sitt liv. Den ligger som en grunnpilar i hele høytiden. Den samler oss rundt felles bord, og den gir oss et felles erfaringsfellesskap.
Men med nye tider kommer ny mat. Kanskje samles flere nasjonaliteter rundt julebordet, og tradisjoner møtes, og smelter sammen. Noen har allergier eller religiøse hensyn å ta, andre ønsker å inkludere plantebaserte alternativer i kostholdet sitt, eller har helt kuttet ut kjøtt.

JEG HAR LENGE latt meg inspirere av det svenske «julbordet», hvor store og små retter av alle slag får stråle sammen; julskinka, silderetter, gravlaks, oster, rødbetsalat, ulike «bullar», kål, salater og godt brød; retter man kan variere i det uendelige. Det er noe inkluderende over en bugnende buffet hvor alle velger det de liker best.
Det tradisjonelle, norske julemåltidet er til sammenligning forbausende enkelt, og bærer preg av en historie med trange kår og et ønske om næringstett mat når man endelig skulle feire; den feteste delen på grisen eller sauen. Rotgrønnsaker. Potet. For mine oldeforeldre var julemiddagen risengrynsgrøt, med litt ekstra smør, kanskje.
Selvsagt er julematen god. Men når vi setter oss til bords med sølvguttenes gullstruper i bakgrunnen er de ikke med forventning om nye og revolusjonerende smaksopplevelser, men derimot at det skal smake, se og lukte helt likt som i fjor. Og minner og tradisjoner kan få selv den mest innovative og trendfokuserte gane til å sette sine vante krav til side.

SKULLE DEN HA blitt satt sammen i dag, ville middagen på årets mest høytidsstemte kveld mest sannsynlig sett annerledes ut. Myten om at så mange spiser pizza som julemiddag er imidlertid bare det - en myte, og forskeren som først uttalte at mange velger Grandiosa, har selv fortalt til NRK Møre og Romsdal at det var en fjær som ble til fem høns, selv om bransjens egne undersøkelser i etterkant har antydet at det kan være mellom 100- og 200 000 av oss som inntar pizza en eller annen gang fra vi våkner til vi legger oss på julaften (som nattmat til julegudstjenesten, kanskje?).
«Annet-kategorien» holder også stand når forskerne spør folket hva som står på bordet denne kvelden. Ifølge en undersøkelse utført av Epsos-MMI for Opplysningskontoret for egg og kjøtt i 2014 er det syv prosent av oss som verken spiser ribbe, pinnekjøtt, juletorsk, kalkun eller lutefisk. Mest sannsynlig dreier det seg ikke om at så mange sitter der med rykende varm frossenpizza hvilende på sin egen emballasje, uten så mye som en eneste persillekvast i sikte. Men at nye juletradisjoner hele tiden vil komme til - og at de slett ikke trenger å konkurrere med de gamle. De lever fint. Side ved side.

mAndAG BAKT SELLERIROT MED GRØNNKÅLPESTO
4 pers.

Selleriroten kommer ofte i skyggen av sin søster kålroten, i alle fall når det kommer til julemat. Men det er det ingen grunn til! Med sin karakteristiske smak kan den gjerne trone på midten av t
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Fra søppelrydding verden over er det registrert at plastsugerør og rørepinner utgjør 7,5 prosent av plastforsøplingen.
Ren Mat 13.03.2019
Der emmer har vært dyrket i over 8000 år ble hvetesorten Mirakel godkjent for produksjon for seks år siden. Hvorfor utvikler vi nye kornsorter?
Ren Mat 13.03.2019
RÅ Organic Skincare er en liten familiebedrift fra Bergen som spesialiserer seg på hud- og hårpleie etter økologiske og etiske prinsipper.
Ren Mat 13.03.2019
NADIN MARTINUZZI er Ren Mats trofaste fotograf. Real mat er vårt hovedfokus, dette formidler Nadin elegant gjennom sine bilder. facebook.com/ Sentralen/ ELISABETH FAGERLAND
Ren Mat 13.03.2019
Det spirer og gror om våren, og det må vi utnytte mens vi kan. Noen kaller det ugress, vi kaller det helst nyttevekster. Uansett, plukk de unge skuddene om våren, da er de på sitt beste.
Ren Mat 13.03.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt