AddToAny

Setersøstrene

Setersøstrene
Født med tolv års mellomrom var det alle somrene sammen på Jelsetra som bygde relasjonen mellom søstrene Ragnhild og Turid Nordbø fra Grindal Ysteri. Og kanskje var det nettopp fotfestet de hadde i hver sin generasjon som gjorde at de vekket til live en gammel tradisjon?
IFØLGE ODELSJENTA Ragnhild Nordbø velger hun ofte minste motstands vei i livet. Og valget om å overta familiegården handlet om nettopp det. Likevel stod hun på starten av 2000-tallet i bresjen for kampen om at gårds- og seterost skulle regnes som like trygt å spise som den industrielle, sammen med Pascale Baudonnel. Lillesøster Turid Nordbø er født 12 år etter Ragnhild. Til tross aldersforskjellen og at Ragnhild flyttet hjemmefra tidlig, fant de hverandre på somrene i oppveksten på Jelsetra.

KLOKKEN ER sju om morgenen og vi er inne i fjøset på Jelsetra i Trollheimen, omtrent en halvtimes kjøring fra gården i Rennebu. Det er en av de kaldeste julimorgener i år. Geitene står utenfor, de tripper og breker, som for å si at de er klare for å komme inn. Ikke bare er det maten som frister, jurene har spreng og kroppene vil i le. Turid slipper inn de første fem geitene, flere av dem presser på, men de må vente til neste etappe. - Vi har bare to mjølkemaskiner, og 25 geiter, så vi må gjøre det etappevis. Ikke alle geitene mjølker like raskt, så jeg mjølker de tre raskeste med den ene og de to treigeste med den andre. Sånn sett blir de stort sett ferdige samtidig, forteller Turid og veileder en av geitene, Trollemor, opp til riktig bås.

RAGNHILD HAR tatt på seg skaut og arbeidsklær, og gjør slanger og spann klare til å mjølke sine kyr. Hun har nettopp fyrt opp i ovnen som varmer vannet til ysteriet. - En av kyrne våre, Høstøy, har fått et sår på den ene spenen, forteller hun med en bekymret mine, og går ned på huk og studerer det. - Det ser bedre ut i dag. Vi prøver å mjølke den, det er bra for blodsirkulasjonen og for den naturlige helbredelsen, men vi gjør det helt til sist, og tar ikke denne mjølka med inn i produksjonen.
Søstrene tar hovedansvar for sine egne dyr her på setra. - Det er enklere sånn. Vi kjenner dyra våre best og det har en del fordeler, som
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Det er sesong for innhøsting, og vi vil fange smaken av landskapet rundt oss, ikke bare på tallerkenen, men også i glasset.
Ren Mat 07.09.2021
lierte styrkene desperate etter å finne et middel mot insektene som overførte tyfus (lus), malaria (mygg), dysenteri og tyfoidfeber (husfluer).
Ren Mat 07.09.2021
Økonomisk ulikhet, klima- og naturmangfoldskrise, maktsentralisering, pandemi og polarisering er enorme samfunnsproblemer vi står overfor. For meg er det opplagt at solidarisk interseksjonell aktivisme er nøkkelen.
Ren Mat 07.09.2021
Fermentering er blant våre eldste konserveringsteknikker. Det øker smaksopplevelsen, og får fram ingrediensenes unike karakter. Fermenterer vi lokale råvarer kan vi spise nærprodusert mat hele året.
Ren Mat 07.09.2021
Om sprøytemidler hadde blitt funnet opp først i dag, ville de ha blitt tillatt? spør klinisk ernæringsfysiolog Inge Lindseth.
Ren Mat 07.09.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt