AddToAny

Seriøst småbruk

Seriøst småbruk
Å bære navn som Veslemøy og Bjørnstjerne forplikter kanskje til et liv i klassisk norsk bonderomantikk, med dus aftensol i seterlandskap? Å nei, ikke la deg lure, dette unge paret mener alvor.
DET HAR GÅTT hakk i plata om hvor vanskelig det er å rekruttere unge til landbruket. Kanskje det er på tide å spørre seg om hvilke deler av matproduksjonen som virkelig fenger de unge? Er det utsiktene til dobbeltarbeid, øresus fra store maskiner og millioner i fjøsgjeld? Eller blir det monokulturelle landbruket rett og slett for kjedelig? Veslemøy og Bjørnstjerne Sæther Olavsbråten, 23 og 25 år, gjorde valget, og overtok småbruket fra hennes foreldre i 2014. De visste godt hva de gikk til, for med i bagasjen var oppvekst på gård, landbruksstudier fra Sogn jord- og hagebruksskole og praksisplasser på forskjellige ysterier. Nå, bare et par år etter at gården ble deres, yrer Olavsbråten av liv og mangfoldighet, den arketypiske norske sjølbergertradisjonen i praksis.

- Det beste er å kunne kombinere ny viten og teknikk med tradisjonsrik praksis og samarbeid, hevder Bjørnstjerne. - Oppover i lia mot fjellet har hver gård en smal stripe med skog. Den eneste måten å høste tømmer på her, er at naboene går sammen om jobben. Det er effektivt og hyggelig! VI STÅR PÅ gårdstunet, omkranset av et utvalg laftebygninger fra de siste 300 årene. Utsikten er storslagen mot innlandsfjorden Krøderen og skiparadiset Norefjell, omtrent midt i Buskerud fylke. Så betagende at det er lett å bare bli stående å nyte? - Det er viktig å bare sette i gang og gjøre noe, ikke bare snakke om det, sier Veslemøy. Hun forteller at de måtte starte i én ende, og så bare ta de avgjørelsene som var
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Å dyrke sin egen mat skjerper bevisstheten om globale matssystemer og skaper solidaritet med småbønder, selvbergere og bybønder også i land langt borte. Dessuten er det matsuverenitet i praksis, skriver Kari Gåsvatn.
Ren Mat 15.06.2020
Det blåser en ny, varm vind gjennom landbrukets enger verden over. Den synger om karbonlagring og jordoppbygging. Og refrenget handler om det regenerative landbruket. Hva er det egentlig, og hvordan kan vi nynne med og benytte oss av dette i kjøkkenhagen?
Ren Mat 15.06.2020
Ikke forkultivert småplanter eller sådd ute enda? Det er fremdeles håp for en liten kjøkkenhage.
Ren Mat 15.06.2020
Foto Solhatt Økologisk Hagebruk På bildet Tidlig Grønn Sabel Bylandbruket hører hjemme i et bærekraftig matsystem. Lets grow it! ELISABETH FAGERLAND
Ren Mat 15.06.2020
Oppfølgeren til favorittkokeboka
Ren Mat 15.06.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt