AddToAny

Seriøst småbruk

Seriøst småbruk
Å bære navn som Veslemøy og Bjørnstjerne forplikter kanskje til et liv i klassisk norsk bonderomantikk, med dus aftensol i seterlandskap? Å nei, ikke la deg lure, dette unge paret mener alvor.
DET HAR GÅTT hakk i plata om hvor vanskelig det er å rekruttere unge til landbruket. Kanskje det er på tide å spørre seg om hvilke deler av matproduksjonen som virkelig fenger de unge? Er det utsiktene til dobbeltarbeid, øresus fra store maskiner og millioner i fjøsgjeld? Eller blir det monokulturelle landbruket rett og slett for kjedelig? Veslemøy og Bjørnstjerne Sæther Olavsbråten, 23 og 25 år, gjorde valget, og overtok småbruket fra hennes foreldre i 2014. De visste godt hva de gikk til, for med i bagasjen var oppvekst på gård, landbruksstudier fra Sogn jord- og hagebruksskole og praksisplasser på forskjellige ysterier. Nå, bare et par år etter at gården ble deres, yrer Olavsbråten av liv og mangfoldighet, den arketypiske norske sjølbergertradisjonen i praksis.

- Det beste er å kunne kombinere ny viten og teknikk med tradisjonsrik praksis og samarbeid, hevder Bjørnstjerne. - Oppover i lia mot fjellet har hver gård en smal stripe med skog. Den eneste måten å høste tømmer på her, er at naboene går sammen om jobben. Det er effektivt og hyggelig! VI STÅR PÅ gårdstunet, omkranset av et utvalg laftebygninger fra de siste 300 årene. Utsikten er storslagen mot innlandsfjorden Krøderen og skiparadiset Norefjell, omtrent midt i Buskerud fylke. Så betagende at det er lett å bare bli stående å nyte? - Det er viktig å bare sette i gang og gjøre noe, ikke bare snakke om det, sier Veslemøy. Hun forteller at de måtte starte i én ende, og så bare ta de avgjørelsene som var
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Om eg fortel deg at huda di er eit økosystem, kva ynskjer du å gje ho?
Ren Mat 01.12.2023
Reins Kloster Akevitt, ble først lansert i 2012 etter at Reins Kloster og 3-4 andre gårder med tidligere tilknytning til Klosteret gikk sammen for å lage Norges første økologiske akevitt.
Ren Mat 01.12.2023
DEN GRØNNESTE VINEN er den som ikke drikkes. Slik resonneres det i hvert fall rundt strøm som ikke brukes.
Ren Mat 01.12.2023
Du trenger
Ren Mat 01.12.2023
Julen er høysesong for å nyte vår nasjonalsprit norsk akevitt. Brennevinet har i løpet av de siste tiårene gått fra å være ansett som fattigmanns trøst til å bli en nasjonal merkevare som kan måle seg med hvilken som helst importert brennevin.
Ren Mat 01.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt