AddToAny

Samiske barn går under radaren: Barnehusene har trolig feiltolket loven

Manglende rutiner ved barnehusene gjør at samiske barns etnisitet ikke fanges opp. Datatilsynets juridiske fagdirektør frykter brudd på samenes rettigheter.
- Jeg er hundre prosent sikker på at samiske barn blir avhørt på andre barnehus i landet, men fordi de ikke har nok bevissthet får de det ikke med seg. Da blir de behandlet som norske barn. Det er det det handler om.

Det forteller leder ved statens barnehus i Tromsø, Are Evang.

Han er bekymret for at de samiske barna som avhøres ved barnehusene i Norge går under radaren.

Politiforum har spurt alle barnehusene i Norge om de i løpet av de tre siste årene har hatt samiske barn inne til avhør. Kun barnehuset i Tromsø og Bodø svarer klart ja.

I Bodø har avhørene av barn med samisk bakgrunn spesielt vært tilknyttet Tysfjordsaken.

Selv om det de siste tre årene har vært avhørt samiske barn i Bodø, er antallet usikkert, da det ikke er noen rutiner for å registrere barns samiske tilknytning.

Den eneste statistikken barnehuset i Bodø fører vedrørende kulturell eller etnisk bakgrunn, er om barna eller foreldrene har bakgrunn fra andre land enn Norge, ifølge psykologstudent Gjermund Aressønn Haakenstad.

Barnehuset i Oslo opplyser derimot at de i løpet av 14 år ikke har registrert ett eneste avhør av samiske barn.

De fleste barnehusene sier de ikke kan huske å ha avhørt samiske barn i det hele tatt.

Før barn skal inn til avhør på barnehusene, samler politiet inn opplysninger i saken.

Nettopp da er det kritisk at det oppdages om barnet er samisk, og eventuelt har et annet morsmål enn norsk, forteller Evang.

Om det er behov for tolk må denne nemlig skaffes tidlig. I tillegg må man få tak i samisk avhører.

- Her på barnehuset i Tromsø har vi gode rutiner, men det hjelper ikke. Rutinene må starte tidligere i politiarbeidet. Hvis vi oppdager at et barn er samisk når det kommer til barnehuset for avhør, er det for sent, sier han.

Det er vanskelig å tallfeste antall barn med samisk tilknytning som kanskje ikke har blitt fanget opp.

Evang anslår at det er snakk om mellom fem og femten samiske barn som avhøres på barnehuset i Tromsø i løpet av et år.

Noen år tilbake var det under fem i året. Fordi samiske barn kan snakke norsk og ofte har norske navn, frykter lederen ved barnehuset mørketall.

- Vi vet noe om forekomsten av vold i samiske samfunn, som er høyere enn blant etniske nordmenn. Så det burde vært flere samiske barn i avhør enn det vi klarer å få med oss, sier Evang.

Oppdages ikke

Det finnes ingen komplett statistikk over hvor mange samer som bor i Norge. De sikreste tallene er Sametingets valgmanntall.

For å melde seg inn i manntallet må man oppfatte seg selv som same, enten ha samisk som hjemmespråk, ha samisk slekt eller være barn av en person som står eller har stått oppført i manntallet.

Ifølge Sametinget var over 20.000 personer innskrevet i 2021. Tromsø, Kautokeino og Alta er de kommunene med flest innbyggere registrert i samemanntallet, ifølge en oversikt fra 2019.

Rita Thomassen er spesialrådgiver med nasjonalt samisk ansvar ved barnehuset i Tromsø; et ansvar dette barnehuset har hatt siden 2012. Innholdet i Thomassens stilling måtte Evang lete for å finne fram da Politiforum besøkte barnehuset.

- Det er veldig lite spesifisert. Så innholdet i stillingen har vi skapt selv, sier han.

Et viktig ansvar i stillingen er å kunne rådføre de andre barnehusene i landet ved saker der samiske barn skal avhøres.

Men Thomassen, som selv er same, kan kun huske ett eneste bistandsspørsmål mens hun har vært i stillingen.

Evang sier han ikke kan huske en eneste sak der de har bistått med samisk kompetanse.

Dette til tross for at de har hatt møter med alle barnehusene og fortalt om tilbudet som finnes.

Selv tror Thomassen at ingen har bedt om bistand fordi det ikke oppdages samiske barn i avhør rundt om i landet.

- Det er forskjellige måter å oppdage

Les mer

Flere saker fra Politiforum

En ny metode tatt i bruk av Kripos gjør det nå vanskeligere å dele overgrepsmateriale både på det åpne og det mørke nettet.
Politiforum 25.09.2023
Regjeringen foreslår å styrke Politiets sikkerhetstjeneste med 72 millioner kroner som en del av oppfølgingen av 25. juni-utvalgets rapport.
Politiforum 25.09.2023
I et brev tilsendt justisminister Emilie Enger Mehl (Sp), ber flere arbeidstakerorganisasjoner om en langtidsplan for politiet.
Politiforum 25.09.2023
Politiets Fellesforbund (PF) vedtok før sommeren et ønske om videre utredning av kroppskamera i norsk politi. Kameraene kan løse mye frustrasjon hos medlemmene, håper nestlederen.
Politiforum 25.09.2023
Politiet måtte søndag kveld fyre av varselskudd mot en beruset mann i 70-årene i Karasjok. Mannen oppførte seg truende mot både brannmannskaper og politiet.
Politiforum 25.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt