AddToAny

Organiseringen av politiet og påtalemyndigheten

Er organiseringen av politiet og påtalemyndigheten et spørsmål om rettssikkerhet? Svaret på dette spørsmålet er både ja og nei.
I denne artikkelen legges imidlertid til grunn at rettssikkerheten og kvaliteten i etterforskningen kan ivaretas like godt gjennom en integrert påtale som under en hvilken som helst annen organisasjonsform. Spørsmålet om et rettssikkert og kvalitativt godt nok etterforskningsarbeid er først og fremst et spørsmål om politiets og påtalejuristens kompetanse. Og om deres evne til å jobbe effektivt sammen, med god rolleforståelse.
Godtar man dette utgangspunktet i diskusjonen om integrert påtale, virker ropene etter nye utredninger som et rop i skogen etter de svarene man allerede vet man vil få: At det finnes fordeler og ulemper ved både den ene og den andre etterforskningsmodellen.
Det kan derfor være på tide å konsentrere oppmerksomheten om noe annet enn systemet og organiseringen. For eksempel om de rettslige og prosessuelle rammebetingelsene rundt politiets arbeid med alvorlige straffesaker.

PLIKTEN OM OBJEKTIVITET
I Norge gjennomføres etterforskningen med påtalemyndigheten integrert i politiet, en såkalt integrert påtale. En slik organisering skal blant annet sikre at etterforskningen blir objektiv. Plikten om å være objektiv er nedfelt i det prosessuelle regelverk. Objektivitet kan best uttrykkes som politiets og påtalemyndighetens evne til å se saken fra ulike ståsteder uten at følelser eller oppfatninger om de faktiske forhold i saken påvirker etterforskningen.
Selv om påvisningen er svak, om at denne tilsiktede objektivitet i etterforskningen ikke er tilfredsstillende ivaretatt med dagens modell, opplever politiet og påtalemyndighet
Gå til mediet

Flere saker fra Politiforum

Det har blitt farligere å være ansatt og innsatt i norske arrester. Nøkkelordene er rus, psykiatri, rapporteringskrav og bemanning - eller rettere sagt, manglende bemanning.
Politiforum 16.02.2024
En forklarende tilnærming er idealet i politiet, men variasjonen mellom polititjenestepersoner er for stor. Hva gjør en forklaring god og hvorfor er det ekstra viktig i politiets møter med minoritetsungdom?
Politiforum 16.02.2024
av de 3720 tilrettelagte avhørene som ble gjennomført i 2022, involverte fornærmede som var blitt utsatt for vold.
Politiforum 16.02.2024
En augustdag i 2021 ble en mann skutt og drept av en politipatrulje i Sarpsborg. For en av de involverte politibetjentene handler etterspillet om trusler, trygghet og tanker om hvorfor politiet stadig oftere må gripe inn mot mennesker som trenger helsehjelp.
Politiforum 16.02.2024
I en sak i Dagbladet stilles det spørsmål ved at ingen i politiet noen gang er tiltalt eller straffet for tjenesteforsømmelse etter en partnerdrapssak. Krisesentersekretariatet mener dette er rart - men er det egentlig det?
Politiforum 16.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt