Ren Mat
10.03.2020
Det er noe romantisk over å bekjenne seg til tradisjonsmat eller husmannskost. Vi shopper begreper og soler oss i glansen av å sverge til en tenkt fortid hvor velduftende mat fra fancy kremmerhus i «food trucken» på torget skal reflektere det oldemor serverte fra vedkomfyren for hundre år siden. Men når spiste du sist sild som nattmat?
NORGE HAR MANGE glemte råvarer. Kanskje har de blitt assosiert med fattigdom og dårlige tider, og blitt oversett da vi redefinerte landets matkultur. Eller kunnskapen om dem har gått i glemmeboka parallelt med at landets kjøkken- og skolehager grodde igjen og matauk gikk fra nødvendighet til fritidssyssel.
Se på silda for eksempel; en undervurdert og rimelig matfisk. Gjennom generasjoner reddet denne fiskesorten oss fra både sult og arbeidsledighet, og sildefisket var en sentral drivkraft i utviklingen av den norske kystkulturen, især på Vestlandet.
I DAG ER DET OFTE bare sild og poteter mange har et forhold til.
Og
Gå til medietSe på silda for eksempel; en undervurdert og rimelig matfisk. Gjennom generasjoner reddet denne fiskesorten oss fra både sult og arbeidsledighet, og sildefisket var en sentral drivkraft i utviklingen av den norske kystkulturen, især på Vestlandet.
I DAG ER DET OFTE bare sild og poteter mange har et forhold til.
Og