AddToAny

Robert (58) ble arbeidsløs og mistet AFP-pensjonen på en million kroner

Etter to år som arbeidsløs har HK-medlemmet Robert Myhre mistet retten til avtalefestet pensjon (AFP). Dermed går han glipp av én million kroner.
Klokka tikket

I april 2017 tok kunderådgiver Robert Myhre i Sparebanken Øst på Strømmen sluttpakke fra arbeidsgiveren. Han var 56 år, og banken han jobbet i hadde tariffavtale. Tariffavtalen skulle sikre Myhre avtalefestet pensjon den dagen han fyller 62 år. Han kunne beholdt denne gullkantede pensjonen verdt én million kroner dersom han fikk seg jobb i en ny bedrift med tariffavtale. Han trodde det skulle bli enkelt, men slik gikk det ikke.

I samme måned som Robert Myhre tok sluttpakke i banken, fikk han seg en salgsjobb i et firma som solgte betalingsterminaler. Firmaet hadde ikke tariffavtale, men Myhre tok den jobbmuligheten som bød seg. Etter nesten et år i salgsjobben var det imidlertid slutt. Myhre fikk beskjed om at det ikke var flere oppdrag, og han mistet selgerjobben. Da meldte han seg arbeidsledig hos Nav.

Samtidig tikket «AFP-klokka» hans. Robert Myhre hadde ett år igjen på å finne seg en ny jobb med tariffavtale før han mistet retten til AFP-pensjon. Du må nemlig jobbe i en bedrift med tariffavtale i sju av de siste ni årene før du fyller 62 år for å ha rett til AFP.

300 jobbsøknader

Da Myhre ble arbeidsløs begynte han umiddelbart å skrive jobbsøknader. Han har sendt inn over 300 søknader til aktuelle stillinger, og blitt innkalt til intervju til ti av dem. Så langt har det kun ført til noen kortere jobboppdrag for Myhre, som er utdannet markedsøkonom.

58-åringens erfaring er at søknadene han sender inn stort sett havner i arbeidsgivernes søppelbøtte. Å komme inn i arbeidsmarkedet når du nærmer deg 60, er vanskelig, mener han.

Han tror heller ikke det hjelper at han ifølge cv-en er arbeidsløs. Myhre tror arbeidsgiverne da blir mer skeptiske.

Arbeidstrening

Våren 2018 fikk Robert Myhre imidlertid arbeidspraksis via Nav. Han håpet det kunne være en mulig vei til en fast stilling. Men oppholdet i Elkjøp var bortkastet, sier han.

- Jeg jobbet hardere enn jeg noen gang har gjort. Men etter seks måneder var det slutt. Jeg fikk beskjed om at de ikke kunne tilby meg noe. I ettertid tenker jeg at jeg sløste bort et halvt år som jeg enten kunne brukt til å søke jobber eller ha satt meg på skolebenken, sier Myhre.

Arbeidstreningen ga ham i alle fall en veldig god attest fra sjefen.

HK-medlemmet har nylig vært på intervju hos et sikkerhetsselskap, men har ikke de helt store forhåpningene.

Gikk ikke som planlagt

Nå har Robert Myhre vært utenfor AFP-ordningen i over to år. Han rekker dermed ikke å jobbe i en bedrift med tariffavtale lenge nok før han fyller 62, og retten til den eksklusive AFP-pensjonen er forvunnet.

- Det var ikke sånn det skulle bli. Jeg hadde tenkt å ta livet litt mer med ro når jeg blir 62, sier Myhre til HK-Nytt.

Han synes også det er vanskelig å bare skulle klare seg på arbeidsløshetspenger fra Nav.

Vurderer jobb et annet sted

Robert Myhre er gift og bor i Nittedal, men han er villig til å flytte på seg for en periode hvis han finner seg arbeid et annet sted i landet. Hver dag bruker han mange timer foran pc-en for å lese stillingsannonser. Nylig kom han over flere ledige stillinger i Nord-Norge.

- Jeg vurderer å søke der. Kanskje det kan være en fin mulighet til å komme seg inn i arbeidslivet igjen, sier han.

Robert Myhre mener han fortsatt har mye å bidra med i arbeidslivet. Etter at AFP-pensjonen glapp, regner han med å jobbe i hvert fall til han fyller 67 år.

- Det som er sikkert, er at jeg ikke unner noen å gå arbeidsløs. Å føle seg unyttig er noe av det verste som kan skje med et menneske, sier Robert Myhre.

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

Notabene tapte 28,5 millioner kroner før skatt i 2018 etter å ha omsatt for 183 millioner kroner. Året før gikk bokhandlerkjeden så vidt i pluss, skriver DN.
HK-Nytt 19.11.2019
I juni åpnet Coop Norges første døgnåpne, ubetjente butikk. Før åpning var både butikksjef Yury Boyarintsev og kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop usikre på om kundene i det hele tatt hadde behov for å handle noe om natta.
HK-Nytt 18.11.2019
Likelønnsaksjonen i Trondheim torsdag kveld var inspirert av tilsvarende aksjon på Island. Store deler av fagbevegelsen i Trondheim, deriblant HK, sto bak markeringen.
HK-Nytt 15.11.2019
Eg e født her, faktisk! sier Marianne Chesak, nyvalgt fylkesordfører i Rogaland, og slår ut med armene på kontoret sitt.
HK-Nytt 14.11.2019
- Det er behagelig å kjøre til jobb helt alene. Jeg liker at det er stille rundt meg, sier Joakim Røsseland.
HK-Nytt 13.11.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt