AddToAny

Rehabiliteringsbehovet har vært stort lenge

Rehabiliteringsbehovet har vært stort lenge
Gerty Lund, forbundsleder Norsk Fysioterapeutforbund. gl@fysio.no. Fagkronikker vurderes av fagredaktør. Ingen interessekonflikter oppgitt.
Covid-19 har satt behov for rehabilitering på agendaen hos politikerne det siste året. Det er bra, men samtidig trist. Trist fordi rehabiliteringsbehovet i Norge generelt er stort og har vært det gjennom mange år uten at det er blitt en «populær» politisk sak. I Nasjonal helse- og sykehusplan 2020-2023 (1) beskrives i liten grad det økende behovet for rehabilitering vi vil se i årene framover, eller de utfordringer som møter de som planlegger og tilbyr rehabiliteringstjenester. NFF har derfor sammen med 19 andre brukerorganisasjoner, profesjonsorganisasjoner og fagmiljøer innen rehabilitering vært med å utforme et dokument som skisserer utfordringsbildet som ligger til grunn for kravet om en rehabiliteringsreform (2). Dokumentet ble i mine øyne svært bra, og bør deles og formidles til alle politikere og andre beslutningstakere. Egentlig bør det leses av alle for å få et massivt krav om å få fortgang i en rehabiliteringsreform.

Rehabilitering som begrep
Definisjonen av rehabilitering er vid, og vi legger nok ulikt innhold i begrepet avhengig av vårt eget ståsted. Selv liker jeg godt WHO sin definisjon: «Rehabilitering kan defineres som en rekke innsatser som støtter det enkelte menneske, som har eller er i risiko for å få nedsatt funksjonsevne i å oppnå og vedlikeholde best mulig funksjonsevne, inkludert det å fungere i samspill med omgivelsene i samfunnet».
Men når i pasientforløpet starter egentlig rehabiliteringen? Her igjen vil svarene bli mange og varierte. En fysioterapeut på intensivavdelingen vil si at den starter allerede der. En fysioterapeut på fotballaget vil kanskje si den starter i det øyeblikket spilleren hinker av banen med en kne- eller ankelskade, mens en annen kanskje vil svare etter at den akutte behandlingen med RICE er gjennomført. Noen vil kanskje si at rehabiliteringen starter etter at hofteprotesen er satt inn (post
Gå til mediet

Flere saker fra Fysioterapeuten

Fagkronikk Hege Westgaard, psykomotorisk fysioterapeut, Åsane fysioterapi Ulset. he@westgaard.org. Fagkronikker vurderes av fagredaktør. Ingen interessekonfikter oppgitt.
Fysioterapeuten 26.11.2021
Vi har vært på Radiumhospitalet, der fysioterapeutene møter alvorlig syke kreftpasienter. I Bjørvika var vi vitne til den gode samtalen - mellom en manuellterapeut og en psykomotorisk fysioterapeut.
Fysioterapeuten 26.11.2021
Hun sitter med beina i kors og hendene foran brystet. Døren til treningsrommet er lukket. Det hersker ro og orden når fysioterapeut Emelie Wittusen har mediyoga på Pusterommet.
Fysioterapeuten 26.11.2021
Stiftelsen Aktiv mot kreft mener Helse- og omsorgsdepartementet må pålegge helseforetakene å inkludere tilpasset trening i pakkeforløpene. Det for å sikre at kreftpasienter får tilbud på et Pusterom.
Fysioterapeuten 26.11.2021
- Vi må sikre at vi klarer å få tak i de beste folkene. Landsmøtet i Norsk Fysioterapeutforbund har bestemt at sentral valgkomité skal bistå valgkomiteene i alle organisasjonsledd med opplæring.
Fysioterapeuten 25.11.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt