AddToAny

Reformen for friske, høytlønte menn

Reformen for friske, høytlønte menn
I 2017 skal LO se på hvordan pensjonsreformen slår ut for medlemmene. Har vi fått en rettferdig alderspensjon?
Før var alderspensjonen en stønad fra folketrygden når man nådde pensjonsalderen. Nå er den blitt en slags spareordning som vi kan ta ut fra fylte 62 år og bruke fritt. Hver enkelt har nå ansvar for å finne ut hvordan de skal bruke den best. Pensjonsrådgiverne i bank og forsikring kan gni seg i hendene, for dette forstår de fleste av oss lite av.



Unødvendig vanskelig

Asbjørn Kjønstad (1943-2015) var professor i trygderett og kjente trygdesystemet godt. I bladet Jussen Venner (2012) kritiserte han pensjonsreformen for å være uforståelig for folk flest, med en mengde nye, ubegripelige ord. Han sa det var en stor fare for rettssikkerheten «når lovgiveren ikke engang bestreber seg på å gjøre systemet mest mulig enkelt». Erfarne trygdeforskere har vært inne på det samme. «Når det skapes et inntrykk av at trygd er vanskelig, står feltet i fare for å unndras demokratisk kontroll», skrev Ann Helén Bay, Aksel Hatland og Axel West Pedersen i boka «De norske trygdene» (Gyldendal 2010). «For selv om det er tekniske sider ved trygdene, som det kan være vanskelig å trenge gjennom, hviler ordningene på rettferdighetsprinsipper som de fleste av oss har et forhold til. »

Socialkomiteen av 1
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra LO-Aktuelt

Har du som tillitsvalgt fått til noe du er spesielt stolt av på arbeidsplassen din? Eller vil du fortelle om kritikkverdige forhold på jobb eller i bransjen du jobber i?
LO-Aktuelt 07.09.2024
Denne høsten har debatten om det norske sykefraværet blusset opp igjen. For sykefraværet er på vei opp, særlig blant de yngste arbeidstakerne.
LO-Aktuelt 07.09.2024
«Verken Aker-modellen eller den norske arbeidslivsmodellen er varige og upåverka av ytre og indre omstende. Dei må vernast og treng å utviklast vidare.
LO-Aktuelt 07.09.2024
Tatoveringer er ikke lenger noe særeget. «Alle» har jo det. Som tidsbilder gjennom eget liv. Fra fylletatoveringer tatt i Syden til dypt personlige markeringer på kroppen.
LO-Aktuelt 07.09.2024
SPØRSMÅL: På min arbeidsplass er vi to personer på jobb i en brukereid leilighet. Har pårørende lov til å sette opp to kameraer i leiligheten? Vi føler oss overvåket på jobb.
LO-Aktuelt 07.09.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt