AddToAny

Psykologer slår alarm: Færre og færre vil ta sakkyndig-oppdrag for domstolene

Sakkyndig arbeid kan tidvis karakteriseres som en høyrisikoaktivitet i statens tjeneste. Arbeidet er etisk utfordrende, og også dårligere betalt enn oppdrag for barnevernet, skriver fire psykologspesialister i dette innlegget.
Sakkyndige bidrar til at avgjørelsesorganet kan ta beslutninger på en mer solid måte ved å tilføre psykologisk fagkunnskap med relevans for de vurderingstemaene en sak reiser.

Dette er et innlegg som gir uttrykk for skribentens meninger.

Enten det dreier seg om erstatningssaker ved helseskade, utilregnelighetsvurderinger eller barnefaglige spørsmål, har psykologer solid faglig kunnskap som øker rettssikkerheten til involverte personer ved det sakkyndighetsarbeidet vi utfører.

I særs grad er dette viktig ovenfor barn og familier, og ovenfor sårbare personer innen psykisk helsevern. Å ha rask tilgang til sakkyndige er sentralt, og tidsaspektet er særlig viktig i barnesaker.

Både domstol, forvaltningen og Fylkesnemnda formidler at det er blitt tiltakende vanskelig å få tak i sakkyndige til disse sakene, samtidig som EMDs tilbakemeldinger understreker nye krav om solide faglige begrunnelser for vedtak, noe som innvirker sterkt på behovet for sakkyndige.

- Sakkyndige psykologer minker veldig raskt

Norge har frem til nå hatt en relativt stabil gruppe sakkyndige psykologer som har påtatt seg oppdrag for barnevern, fylkesnemnd og domstol. Denne gruppen er i ferd med å minke veldig raskt.

Ulike strategier for rekruttering har blitt prøvd:

Universitetene har rustet opp læreplanene for profesjonsstudentene med kurser i sakkyndighet for å på den måten starte motivasjonsarbeidet for å stimulere psykologer til å utøve sakkyndighets oppgaver etter endt utdanning.

Det toårige utdanningsprogrammet i barnefaglig sakkyndighet er og

Les mer

Flere saker fra Advokatbladet

- For fullmektigene er det viktig å få mulighet til å henge rundt advokater og partnere for å kunne lære mest mulig, og vi oppfordrer alle til å komme på kontoret så ofte de kan,
Advokatbladet 08.08.2022
Endringer i velferdstjenestelovgivningen, helse- og omsorgstjenesteloven, folketrygdloven og opplæringsloven, universitets- og høgskoleloven og fagskoleloven. Dette er sensommerens lovnytt!
Advokatbladet 05.08.2022
Hvert år får omkring 35.000 mennesker kreft i Norge. For å hjelpe de som rammes, tilbyr kreftforeningen gratis juridisk veiledning.
Advokatbladet 05.08.2022
Advarer mot at de foreslåtte reglene kan komme til å ramme skatteytere som ikke benytter seg av noen form for «illojal skattetilpasning».
Advokatbladet 05.08.2022
De siste to årene har andelen som dømmes til tvunget psykisk helsevern økt betraktelig. Nå frykter fagfolk at enkelte blir boende på psykiatriske sykehus for lenge.
Advokatbladet 04.08.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt