AddToAny

PISA-testens far mener ferdighetene vi lærer i estetiske fag blir viktige i framtidas skole

PISA-testens far mener ferdighetene vi lærer i estetiske fag blir viktige i framtidas skole
Andreas Schleicher, mannen bak PISA-testen, var ikke noe skolelys i barneåra. Først da en orkesterdirigent stilte krav til ham, fikk han troen på at han kunne bli til noe.
- Skolen må bli mye mer åpen for hvordan elever lærer ulikt, sier Andreas Schleicher i et telefonintervju med Musikkultur.

Han snakker av egen erfaring, opphavsmannen bak den kjente internasjonale PISA-testen og direktør for OECDs direktorat for utdanning og ferdigheter. Schleicher har sjøl opplevd skolen som lite engasjerende.

- Jeg var ingen god elev, sier han om de første åra på barneskolen.

Endringen kom da han begynte å spille i orkester med en dirigent som stilte høye krav.

- Det var forventa at vi øvde to-tre timer om dagen. Han var streng og tøff, men samtidig nesten som en ekstra forelder. Han hjalp meg når jeg sleit, og han var den første som forventa og trodde at jeg kunne klare noe, forteller Schleicher, som seinere har studert fysikk, matte og statistikk. Han har også et æresprofessorat ved Universitetet i Heidelberg.

Kreativitet blir viktig

Schleicher ga i fjor ut boka World Class - How to build a 21st-Century School System. Her argumenterer han for hvilke ferdigheter framtidas mennesker må ha for å møte morgendagens utfordringer. Konklusjonene bygger på nærmere 20 års erfaring med PISA-testen, og besøk på skoler over hele verden.

- Evnen til å være kreative og å skape noe blir viktig, sier Schleicher.

Elevene må dessuten settes i stand til å håndtere en verden i kontinuerlig endring.

- Det å lære å takle og forholde seg til dilemmaer som preger vår tid, en verden full av tvetydigheter og motsetninger. Vi må lære oss å verdsette ulike tankesett og ideer, ta ansvar og øve opp den sosiale og emosjonelle kapasiteten vår. Det handler ikke bare om å kunne eller vite, men å ha kunnskap om hva vi skal gjøre med det vi kan. Framtidas

Les mer

Flere saker fra Musikkultur

Det er mye bra i regjeringens nye strategi for å styrke de estetiske fagene, men jeg er forundret over at de ikke går «all in», skriver Hans Ole Rian i dette innlegget.
Musikkultur 22.08.2019
Skoleåret er i gang. Musikk, dans og dramalinjene har en svak nedgang i søkertallet fra i fjor. Og fortsatt er rundt 70 prosent av søkerne jenter.
Musikkultur 22.08.2019
Regjeringen vil styrke de praktiske og estetiske fagene. Kompetanseheving av lærere og et tettere samarbeid mellom skole og kulturskole, er noen av tiltakene for å få det til.
Musikkultur 21.08.2019
For første gang har forskere dokumentert at hjernene til musikkterapeut og pasient synkroniseres under behandling.
Musikkultur 19.08.2019
- Kunsten er en motstemme i en tid da den politiske diskusjonen preges av forenklinger og svarthvite sannheter, mener Kristin Danielsen, direktør i Kulturrådet.
Musikkultur 15.08.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt