Kjøkkenskriveren
06.02.2018
God ernæringsstatus og tilstrekkelig matinntak er et satsingsområde i helsevesenet. Vi har rutiner for forebygging og behandling av underernæring. Det er derimot ikke samme fokus på mennesker som utvikler overvekt og fedme.
Mottakere av helsetjenester kan være eldre på institusjon, personer i boliger for psykisk og fysisk utviklingshemmede eller psykisk syke. Hva kan vi gjøre for å fange opp disse tidlig, sette i gang systematiske tiltak for å stoppe videre vektøkning og sikre et fullverdig kosthold?
HVORFOR BEGRENSE OVERVEKT OG FEDME?
Overvekt og fedme forbindes med økt risiko for hjerte- og karsykdommer, diabetes type II, enkelte kreftformer, samt økte plager med rygg, hofter og knær. Slike sykdommer og plager kan igjen påvirke livskvalitet, muligheter for aktivitet og arbeid, samt evne til å klare hverdagslige gjøremål. De kan også gi økt behov for medisiner og behandling, økt risiko for andre sykdommer, komplikasjoner og psykisk belastning, for å nevne noe. For personer som er pleietrengende, vil høy vekt gi større belastning for personalet som pleier, samt økt risiko for sitte- og liggesår. Alder, forventet livslengde og total situasjon for den enkelte vil være av betydning for hvor viktig det er å ta tak i denne problematikken. Det samme gjelder i forhold til å vurdere når en overvekt er i ferd med å utvikle seg slik at det vil medføre økt risiko.
GOD ERNÆRINGSPRAKSIS
I Kosthåndboken fra Helsedirektoratet, står det at «God ernæringspraksis
Gå til medietHVORFOR BEGRENSE OVERVEKT OG FEDME?
Overvekt og fedme forbindes med økt risiko for hjerte- og karsykdommer, diabetes type II, enkelte kreftformer, samt økte plager med rygg, hofter og knær. Slike sykdommer og plager kan igjen påvirke livskvalitet, muligheter for aktivitet og arbeid, samt evne til å klare hverdagslige gjøremål. De kan også gi økt behov for medisiner og behandling, økt risiko for andre sykdommer, komplikasjoner og psykisk belastning, for å nevne noe. For personer som er pleietrengende, vil høy vekt gi større belastning for personalet som pleier, samt økt risiko for sitte- og liggesår. Alder, forventet livslengde og total situasjon for den enkelte vil være av betydning for hvor viktig det er å ta tak i denne problematikken. Det samme gjelder i forhold til å vurdere når en overvekt er i ferd med å utvikle seg slik at det vil medføre økt risiko.
GOD ERNÆRINGSPRAKSIS
I Kosthåndboken fra Helsedirektoratet, står det at «God ernæringspraksis


































































































