AddToAny

NYTT LIV TIL GAMLE OPPSKRIFTER

NYTT LIV TIL GAMLE OPPSKRIFTER
I Lauvdalen lå det før i tiden syv geitegårder, nå er det bare Aalan gård igjen. Fordi økologisk geitemelk er nisje, er det heller ingen plass til den i dagligvarehandelen. For geitebøndene Tove og Knut var det viktig å få økologiske produkter ut på markedet, og derfor lagde de like så godt sitt eget ysteri.
I BUTIKKHYLLA FINNER vi ikke et eneste kommersielt produkt av økologisk geitemelk, til tross for at gårdsproduktene i kategorien blir stemt frem som Norges beste. Den økologiske osten Capra fra Aalan gård vant Norgesmesterskapet i 2016. Capra, som betyr geit på latin, skulle ikke minne om en fransk delikatesseost, men hedre ostetradisjoner fra Lofoten. Den hvite halvfaste geitosten er basert på en gammel lokal oppskrift fra budeia Ingrid, fra nabodalen ved Aalan gård. Bak osten står Tove og Knut Åland, geitebønder og pådrivere for både ysting, urtedyrking, økologisk mat og mer til i nord.
- Ønsket vårt var å produsere ost ut fra de gamle lokale oppskriftene og ivareta de lokale ostene fra Lofoten. Vi lager jo også camembert og blåmugg, men det kommer i andre rekke. Vil du ha en fransk ost kan du jo bare kjøpe den på butikken, men en fra nabodalen her i Lofoten er litt mer vrien, sier Knut. Vi møter dem på gården i Lauvdalen i Lofoten, og blir invitert inn i stua for kaffe og ost.

JORDLOVEN SOM BLE til i 1928 sa at bruksrett til jord var viktigere enn privat eiendomsrett. Staten gikk hardt ut for å få flere inn i jordbruket. Aalan gård stammer fra denne politikken, og er et slikt bureisingsbruk som Knuts foreldre startet opp etter andre verdenskrig - et selvbergingsbruk med geiter. På veggene i stua henger vakre veverier i naturfarget garn og geiteskinn, laget av Knuts mor, mellom innrammede priser, hilsner fra skolebesøk og avisutklipp fra åttitallet med tittelen «Ho med urtene» som viser til Toves suksess med økologisk urtedyrking.
- Dette var jo et typisk kombinasjonsbruk der faren min var fisker og snekker, og mamma passet unger og var bonde. Det var jo kvinnfolka som var bøndene i Nord-Norge. Kallene var ute og prøvde å tjene penger, men satt ofte igjen med mindre pe
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Bli med å feire de økologiske og biodynamiske bøndene på Økouka, som går av stabelen 20.-29.9. på 12 ulike steder rundt om i landet - fra Troms i nord til Agder i sør.
Ren Mat 05.09.2019
Knut Hamsun kalte det Æventyrlandet. Dagny Juel endte sine dager der. I dag er det de kulinariske opplevelsene som får stadig flere til å se mot Georgia, landet midt på den gamle Silkeveien mellom øst og vest.
Ren Mat 05.09.2019
Det er spådd å bli mye sopp i høst. Med appen Digital soppkontroll kan du laste opp bilder av sopp du finner. Soppkyndige går gjennom bildene og svarer på om det er matsopp eller ikke.
Ren Mat 05.09.2019
Vi har problemer med å fatte klimaendringer, det er fjernt og skjer jo ikke her. Eller?
Ren Mat 05.09.2019
Økologisk Norge kjører kampanje med fokus på etterspørsel av økologiske varer i butikken 26.8. til 20.9. Bli med du og!
Ren Mat 05.09.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt