AddToAny

Nye modeller for medeierskap

Det er bred enighet om at medeierskap er en god modell både for arbeidstakere og arbeidsgivere, men beslutningen om å fjerne skatterabatten som ansatte fikk ved kjøp av aksjer i egen bedrift har skapte harme.
Nå vil Arbeiderpartiet se nærmere på ordninger for medeierskap og særlig de kollektive.

20. januar presenterte Finansforbundet KPMG-rapporten: Skatteincentiver for medeierskap på et webinar med over 200 deltakere. Den nye rapporten tar blant annet for seg rammelovgivning og skatteinsentiver i utvalgte land og i Norge. Rapporten drøfter hvilke rammer som kan settes for en eventuell ny incentivordning for ansattes medeierskap.

Se opptak av Webinar.

Webinaret ble avsluttet med en paneldebatt som der disse deltok: Alfred Bjørlo, (Venstre), Lise Christoffersen, (Arbeiderpartiet), Jan Tore Sanner, (Høyre) og Hilde Nagell, (Tankesmien Agenda). Paneldebatten ble ledet av Dag Arne Kristensen fra Finansforbundet.

Først ville Kristensen vite paneldeltakerne syn på økte incentiver for medeierskap og hvordan de vil jobbe med det videre med dette spørsmålet.

VIL BEDRE REGLENE

Lise Christoffersen (Ap) fikk ordet først.

- Det er mange gode argumenter for å styrke medeierskapet i bedrifter. Det er Arbeiderpartiet enig i. Vi har både i vårt program og i Hurdalsplattformen sagt at vi ønsker å bedre reglene for opsjonsbeskatning, slik at flere ansatte tar del i verdiskapingen i oppstartsbedrifter. Så er ikke det programpunktet ferdig knadd. Finansdepartementet har foreløpig ikke begynt på jobben, men det tar ikke lang tid før de begynner å jobbe med det, sa Christoffersen.

Hun viste til at det var nyttig for Ap å høre de synspunktene som kom fram på webinaret og å lese de nye rapportene om medeierskap. Spesielt nyttig mente hun det vil være å se nærmere på eksempler fra andre land for å finne en gode ordninger for incentiver som treffer riktig. For Arbeiderpartiet handler det om at så mange som mulig får muligheten til å bli medeiere i egen bedrift. Derfor sjeler de mer til kollektive enn individuelle ordninger når incentiver for medeierskap utredes nærmere.

LITT SJOKKERT

Jan Tore Sanner (H) fortalte at han hadde arbeidet med å legge forholdene til rette for økt medarbeiderskap i 20 år og brukte Veidekke som eksempel.

IKKE ENIGE: Allerede før paneldebatten hadde Jan Tore Sanner (H) og Lise Christoffersen, (Ap) en meningsutveksling om hvorfor regjeringen fjernet skatterabatten for ansattes aksjekjøp i egen bedrift.

-Jeg ble grepet av de gode fortellingene fra medarbeiderne i Veidekke. De opplevde en stolthet da de ble medeiere. Derfor ble jeg litt sjokkert når regjeringen Støre valgte å avvikle ordningen med skatterabatt på ansattaksjer fra nyttår, sa Sanner.

Han pekte på at det i paneldebatten ble diskutert to ulike ordninger for medeierskap. Opsjonsordninger i vekstselskaper er ferdig utredet og skal gjennomføres. Dette er en ordning for kunnskapsbedrifter som ikke har råd til å hente medarbeidere til høye lønninger. I stedet gir de en opsjon for et fremtidig eierskap. Denne ordningen vil bli kraftig forbedret.

-Det vi diskuterer her i denne paneldebatten er om ansatte i for eksempel SR-bank kan få kjøpe aksjer i egen bedrift med skatterabatt. Det er gunstig for å spre makt siden maktkonsentrasjon på statlige eller private hender er uheldig. Derfor bør denne ordningen for medeierskap forbedres og ikke skrotes, slik den rødgrønne regjeringen nå har gjort.

BRA FOR ALLE

Alfred Bjørlo fra Venstre var tydelig på at partiet er for økt medeierskap i norske bedrifter.

Økt medeierskap er noe av det viktigste vi kan gjøre for å stimulere det nye arbeidslivet.

Alfred Bjørlo, (V).

-Økt m

Les mer

Flere saker fra Finansfokus

I begynnelsen av mai konkluderte EUs konkurranseavdeling med at Apple har misbrukt sin markedsposisjon gjennom å nekte andre mobile lommebøker å få tilgang til NFC-chipen til Iphone. Det gleder Even Westerveld i Vipps.
Finansfokus 25.05.2022
Sanksjoner er dårlig kalibrerte virkemidler for å få til regimeendring i Russland, mener forsker Julie Wilhelmsen Hun er redd de kan føre til økt misnøye mot vesten blant vanlige folk.
Finansfokus 24.05.2022
Nå blir også Haugesund Sparebank med på medeierskapstrenden og tilbyr de ansatte rabatterte egenkapitalbevis.
Finansfokus 23.05.2022
Inkassobransjen jobber med å tilpasse seg etter salær-endringene i 2020, samt automatisering og digitalisering. Det er de største utfordringene for Ida Marie Haugsnes i Visma Financial Solutions.
Finansfokus 20.05.2022
I dag fyller den første norske sparebanken 200 år. Christiania Sparebank ble grunnlagt 19. mai 1822. Dagen markeres med et storstilt jubileumsarrangement på Sentralen i Oslo. Temaet for konferansen er allmennytten i fortid, nåtid og fremtid.
Finansfokus 19.05.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt